Η γλώσσα: δείκτης για τη γενικότερη υγεία μας

 

Η γλώσσα μας είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το πρώτο που κάνει ένας γιατρός όταν μας εξετάζει είναι να μας ζητήσει να ανοίξουμε το στόμα και να δει τη γλώσσα μας.

Η γλώσσα ενός ανθρώπου έχει ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και ως προς το χρώμα αλλά και την υφή, ανάλογα με κάποιο πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως να έχουμε.

Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν οι παρακάτω αλλαγές στη γλώσσα μας

 

Κόκκινο “της φράουλας”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.

Καφέ ή προς το μαύρο “τρίχωμα”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Λευκό χρώμα

Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των βακτηρίων της γλώσσας, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Ραγάδες

Είναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ραγάδες δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας, επειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.

 

 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:  ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ