Νέα έρευνα δείχνει ότι τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά με ανοιχτόχρωμα χρώματα, οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να ζήσουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά μπορούν επίσης να ζήσουν καλύτερα.
Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, παρόλο που πολλοί αναγνωρισμένοι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία είναι χειρότεροι για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια προτείνει ότι, αν και οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά ασθενειών, αυτά μπορούν να βελτιωθούν μέσω της διατροφής, συγκεκριμένα, μιας υψηλής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή όπως γιαμ, λαχανίδα, σπανάκι, πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια και καρότα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διατήρηση της οπτικής και γνωστικής διαύγειας – και τα δύο είναι μετρήσεις της ποιότητας ζωής.
«Η ιδέα είναι ότι οι άνδρες παθαίνουν πολλές από τις ασθένειες που τείνουν να σε σκοτώνουν, αλλά οι γυναίκες παθαίνουν αυτές τις ασθένειες λιγότερο συχνά ή αργότερα, έτσι επιμένουν αλλά με ασθένειες που είναι εξουθενωτικές», είπε ο Billy R. Hammond, καθηγητής στο Franklin College του UGA. Τμήματος Τεχνών και Επιστημών της ψυχολογίας του προγράμματος συμπεριφορικών και εγκεφαλικών επιστημών και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Για παράδειγμα, από όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες… αυτές οι ασθένειες που υποφέρουν οι γυναίκες για χρόνια είναι οι πιο επιδεκτικές πρόληψης μέσω του τρόπου ζωής», πρόσθεσε.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων και εκφυλιστικών καταστάσεων από τους άνδρες. Σύμφωνα με τον Hammond, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% όλων των περιπτώσεων αυτοάνοσων νοσημάτων, γεγονός που εξηγεί γιατί χρειάζονται επιπλέον προληπτική φροντίδα.
Οι συγγραφείς πρότειναν την πρόσληψη δύο συγκεκριμένων καροτενοειδών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που βοηθούν στην πρόληψη του εκφυλισμού του νευρικού συστήματος.
Συνήθως, η λήψη συμπληρωμάτων θα αρκούσε, αλλά ο Hammond αναφερει ότι η λήψη των θρεπτικών συστατικών μέσω των τροφών είναι μια πολύ καλύτερη στρατηγική, καθώς τα συστατικά της διατροφής επηρεάζουν τον εγκέφαλο.