Έρευνες αποδεικνύουν ότι η μαύρη σοκολάτα η οποία έχει πάνω από 70% περιεκτικότητα σε κακάο, έχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβανόλες από τα βατόμουρα, τα οποία θεωρούνται κορυφαία πηγή αυτών των πολύτιμων για την υγεία συστατικών.
Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ασπίδα έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων όπως:
Ενισχύει μνήμη και διάθεση: Η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους: Λίγη μαύρη σοκολάτα πριν ή μετά από ένα γεύμα, στέλνει στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η σοκολάτα συμπεριφέρεται σαν πρεβιοτικό που ευνοεί την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, υποστηρίζοντας έναν υγιή μεταβολισμό.
Αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια οξυγόνου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τη γήρανση και πολλές χρόνιες παθήσεις. Η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε χρόνια φλεγμονή, καρκίνο, καρδιοπάθειες και Αλτσχάιμερ.
Προλαμβάνει καρδιολογικές παθήσεις: Μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση, πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα φλαβονοειδή που συμβάλλουν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου: Η τακτική αλλά σε μικρές ποσότητες κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τα φλαβονοειδή μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται η κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ωφελεί την επιδερμίδα: Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα (χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο), ωφελούν το δέρμα. Το μαγγάνιο υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, το ασβέστιο βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων, ενώ τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Από το newsroom του Healthmag.gr
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ