«Η πανδημία του κοροναϊού δημιούργησε νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων μας» δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς

«Για την Bayer η Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα αποτελεί δέσμευση απέναντι στην κοινωνία και είμαστε πεπεισμένοι ότι για να επιτύχουμε τον επιθυμητό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοί μας να συμμετέχουν ενεργά», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ, σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του ψηφιακού αφιερώματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ).

Αναφερόμενη ειδικότερα στους εργαζόμενους της εταιρείας υπογράμμισε πως «η φροντίδα της υγείας, της ευημερίας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί διαχρονικά βασική προτεραιότητα και ύψιστη δέσμευση της Bayer».

Σχετικά με τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι εταιρείες στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, η κ. Μουσαβερέ εκτιμά ότι «Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα ανατρέποντας την καθημερινότητα όλων μας, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως ασθενείς, αλλά και ως εταιρείες. Οι εταιρείες εκείνες που χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, εταιρική υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, κατάφεραν να ανταποκριθούν ταχύτατα στη νέα κατάσταση».

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης της κ. Σόνιας Μουσαβερέ στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαρία Τσιβγέλη.

– H Bayer θεωρείται μια εταιρεία με υψηλή αναγνωρισιμότητα. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ της εταιρείας;

Πράγματι, το όνομα Bayer είναι γνωστό στους περισσότερους καταναλωτές, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι η Bayer AG είναι μια εταιρεία καινοτομίας με ιστορία μεγαλύτερη από 150 χρόνια και κύριους άξονες εξειδίκευσης την υγεία και τη γεωργία. Η Bayer Ελλάς αποτελεί θυγατρική της Bayer AG και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1955, συμβάλλοντας τόσο στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων (συμμετέχοντας στα διεθνή ερευνητικά προγράμματα) όσο και μέσω της πώλησης, διάθεσης και προώθησης στους τομείς δραστηριοποίησής της όλων των τοπικά εγκεκριμένων προϊόντων της Bayer AG.

Με τα καινοτόμα προϊόντα μας και τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις ημέρες μας και βρισκόμαστε στην μοναδική θέση να παρέχουμε λύσεις που εξυπηρετούν τις δύο βασικές μας ανάγκες- την υγεία και τη διατροφή. Αυτό είναι το όραμά μας: «Υγεία και Τροφή για Όλους» ενώ στόχος μας είναι να «Βελτιώνουμε τη ζωή». Δεσμευόμαστε να επιτυγχάνουμε τον σκοπό μας, κάθε μέρα, όλοι μαζί, σε όλο τον κόσμο. Με πάθος για νέες ιδέες.

– Το 2020 έφερε την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια πανδημία η οποία άλλαξε τη ζωή των πολιτών. Πως ανταποκρίθηκε η Bayer σε αυτή τη πρόκληση;

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα ανατρέποντας την καθημερινότητα όλων μας, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως ασθενείς, αλλά και ως εταιρείες. Οι εταιρείες εκείνες που χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, εταιρική υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, κατάφεραν να ανταποκριθούν ταχύτατα στη νέα κατάσταση.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Bayer η οποία επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά χάρη στην ανθρωποκεντρική της κουλτούρα και την υψηλή της εξειδίκευση και τεχνογνωσία στους τομείς που δραστηριοποιείται. Ενδεικτικά αναφέρω πως από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, η Bayer στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πρωτοβουλία COVID-19 Therapeutics Accelerator του Ιδρύματος Bill Melinda Gates, ένωσε τις δυνάμεις της με την παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, παρέχοντάς της ανοικτή και απεριόριστη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, έρευνας και ευρημάτων για να διευκολύνει την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών για τον COVID-19.

Εκτός από την πρόσβαση στη γνωσιακή της βάση, η Bayer σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) ξεκίνησε στον Καναδά την έναρξη κλινικών δοκιμών με στόχο την ανακάλυψη θεραπειών COVID-19. Επιπλέον έχει προσθέσει έναν επιπλέον άξονα στο τομέα R&D για να εξετάσει ποιες από τις τρέχουσες θεραπείες ενδέχεται να έχουν σημαντική συμβολή στη θεραπεία κατά της νόσου Covid. Με τον τρόπο αυτό επιλεγμένες υφιστάμενες θεραπευτικές επιλογές εξετάζονται ενδελεχώς προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ώστε να επιταχυνθεί η ένταξή της στα αντίστοιχα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

– Πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας για το 2020 και για το 2021;

Για την Bayer η Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα αποτελεί δέσμευση απέναντι στην κοινωνία και είμαστε πεπεισμένοι ότι για να επιτύχουμε τον επιθυμητό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοί μας να συμμετέχουν ενεργά. Για το σκοπό αυτό, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στους ακόλουθους τομείς:

Έρευνα και εκπαίδευση (π.χ. Πρόγραμμα υποτροφιών Bayer Science & Education Foundation, Grants4Indications, CoLaborator κ.λπ.),

Υγεία και διατροφή (π.χ. Υποστήριξη των πολιτών σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, Υποστήριξη συλλόγων για το παιδί, Υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης, κ.λπ.),

Επιχειρηματικότητα (δηλ. Στρατηγική συνεργασία με τη Φοιτητική Οργάνωση AIESEC και με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Grants4Apps, Grants4Tech κ.λπ.) και

Πρόγραμμα εθελοντισμού.

Ανάπτυξη καινοτόμων κοινωνικών πρωτοβουλιών (π.χ. η πρωτοβουλία FireAthon)

Ειδικά το FireAthon αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας και κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε το 2018 σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι. Τότε, εκτός από την άμεση υποστήριξη των πληγέντων με προϊόντα της εταιρείας, η Bayer Ελλάς δεσμεύτηκε να στηρίξει χορηγικά έναν μαραθώνιο κοινωνικής καινοτομίας σκοπός του οποίου ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών. Ο μαραθώνιος αυτός ονομάστηκε FireAthon. Τη σύλληψη και ανάπτυξη της ιδέας είχαν οι ΜΚΟ Science Communication (SciCo) και ScienceForYou (SciFY).

Μετά από δύο χρόνια, πολυάριθμες γραμμές κώδικα, αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και διαφορετικών διασυνδεδεμένων πηγών αλλά και γνώσης και εμπειρίας από παραδείγματα άλλων χωρών, το FireAthon είναι σήμερα έτοιμο να υιοθετηθεί από τους Δήμους και τις κοινότητες εκείνες που επενδύουν στην ασφάλεια των δημοτών τους μέσα από την έγκαιρη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και εντόνων καιρικών φαινομένων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ