Η Βιταμίνη που περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει μια βιταμίνη, που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αυτοί, λοιπόν, που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association Dermatology, έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνη Α μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος – η δεύτερη πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος – κατά 17%.

Η Έουνγιουνγκ Τσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, εξηγεί ότι, αν και μέχρι τώρα τα ευρήματα για τη σχέση της βιταμίνης Α με τον καρκίνο του δέρματος δ顨ισταντο, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Α, σε συνδυασμό με τη χρήση αντιηλιακού και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, μπορεί, πράγματι, να λειτουργήσει προληπτικά για αυτή τη νόσο.

Οι μελετητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του δέρματος σε συμμετέχοντες από δύο διαχρονικές έρευνες. Στην πρώτη (Nurses’ Health Study) παρατήρησαν 121.700 αμερικανίδες από το 1984 έως 2012 και στη δεύτερη (Health Professionals Follow-Up Study), αντικείμενο παρατήρησης στο διάστημα 1986 έως 2012, ήταν 51.529 αμερικάνοι.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 123.000 είχαν λευκή επιδερμίδα – η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος – και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό αυτής της νόσου, ενώ συμπλήρωναν ανά διαστήματα εκθέσεις αναφοράς σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Στο διάστημα 24 έως 26 ετών μετά την έναρξη της μελέτης καταγράφηκαν 3.978 νέα περιστατικά ακανθοκυττατικού καρκινώματος, αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Η Τσο και οι συνεργάτες της χώρισαν σε 5 κατηγορίες τους συμμετέχοντες, ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, από εκείνους που ήταν στην χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης βιταμίνης Α.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης Α στον καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται κυρίως όταν η πηγή της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, πεπόνι) και όχι όταν αυτή προέρχεται από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές (γάλα, ψάρι, συκώτι).

Μάλιστα η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από συμπληρώματα ή από ζωικές πηγές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατοτοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Παράλληλα άλλες φυτοχημικές χρωστικές ουσίες, παρόμοιες με την βιταμίνη Α, όπως το λυκοπένιο, που βρίσκεται κυρίως στις τομάτες και στο καρπούζι, έχουν επίσης θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ