Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που καταγράφηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ευρωπαϊκές περιοχές διπλασιάστηκε το 2024 σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 και πλέον ετών.
Η Ρουμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη έξαρση της νόσου, ωστόσο, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει κρούσματα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 40% των 127.350 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος στην ευρύτερη περιοχή –η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία– αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
«Η επιστροφή της ιλαράς αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι. Χωρίς υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ανεξάρτητος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι η Ρουμανία βιώνει το σοβαρότερο ξέσπασμα, με κρούσματα να καταγράφονται σε όλη την ΕΕ.
Ιλαρά: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το ECDC, από τις αρχές του 2024 έως τις αρχές του 2025, περισσότερα από 32.000 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, καθώς και σε Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023, όταν είχαν αναφερθεί 2.400 περιστατικά.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποιεί ότι τα κρούσματα ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε κορύφωση.
«Αυτό υποδηλώνει συνεχή κυκλοφορία του ιού στην περιοχή, με πιθανή περαιτέρω άνοδο την άνοιξη του 2025», αναφέρει το ECDC. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα το 2024 ήταν η Ρουμανία (27.568), η Ιταλία (1.097), η Γερμανία (637), το Βέλγιο (551) και η Αυστρία (542).
Όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) ανέφεραν κρούσματα. Επίσης, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία και ένας στην Ιρλανδία.
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνθηκαν (86%) δεν είχαν εμβολιαστεί, με μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι παιδιά κάτω των 4 ετών, σύμφωνα με το ECDC.