Ημικρανία: Βάσανο για ένα εκατομμύριο Έλληνες

Κοιμούνται και ξυπνάνε με πόνο και δύσκολα βγάζουν τη μέρα. Όσοι πάσχουν από ημικρανία ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο εφιαλτικό είναι το αίσθημα καταβολής και αδυναμίας. Τα νέα φάρμακα, αν και πανάκριβα, φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν δουλειά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας, που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της αυριανής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), το 15% των ημικρανικών ασθενών αντιμετώπισε εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησής του, τα οποία ποικίλαν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας, ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης.

Μεταξύ, δε, των πασχόντων από χρόνια ημικρανία – όσων, δηλαδή, έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας – το ποσοστό όσων είχαν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ήταν περίπου της τάξης του 30%.

Πρόκειται για μια κατάσταση που απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, με μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών. Στα νεαρά κορίτσια, τις μέρες πριν από την έμμηνο ρύση, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Στα Επείγοντα

Το 2014 στις ΗΠΑ, ο πονοκέφαλος ήταν η 5η αιτία για επίσκεψη στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Το 2010 στην Ελλάδα, ο πονοκέφαλος ήταν το 2ο πιο συχνό σύμπτωμα, που εξέταζαν οι νευρολόγοι στα Επείγοντα, είπαν νευρολόγοι στη συνέντευξη τύπου.

«Πάρα πολύς κόσμος δεν βρίσκει ανακούφιση με τα φάρμακα και αναγκάζεται να πάει στο Νοσοκομείο», όπως εξήγησαν.

Πέρα από το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα, είναι δύσκολη και η συμμόρφωση για αυτούς τους ασθενείς, καθώς πρέπει συνέχεια να «χαπακώνονται», να αποφεύγουν ήχους και θορύβους, να διακατέχονται από μόνιμο εκνευρισμό και να απέχουν από την ίδια τους τη ζωή.

Από έρευνα, που έκανε ο σύλλογος ασθενών, σε περίπου 1100 ημικρανικά άτομα, φάνηκε ότι σχεδόν 1 στους 2, που έλαβε μια κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε, είτε λόγω παρενεργειών, είτε λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Τα νέα φάρμακα συμβάλλουν στη συμμόρφωση και για πολλούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αν και το κόστους τους είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα, το μοναδικό μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει λάβει τιμή και κυκλοφορεί, χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, κοστίζει 534 ευρώ η μία δόση και αρκετές φορές πρέπει να γίνεται δύο φορές τον μήνα.

Οι νεότερες θεραπείες

Η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται με ένεση, υποδόρροια, μία φορά τον μήνα ή μία φορά το τρίμηνο.

Έχει δοκιμαστεί από περίπου 25 ασθενείς, στο πλαίσιο μελετών, αλλά και από περίπου 40 ασθενείς, που το πλήρωσαν από την τσέπη τους. Δίνεται μόνο με συνταγή, κατόπιν παραγγελίας.

Σύμφωνα με άρθρο ομοφωνίας των μελών του κλάδου κεφαλαλγίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων προτείνεται μετά από τρεις αποτυχημένες θεραπείες.

Στην Ελλάδα θα μπορεί να πάρει το φάρμακο, υπό προϋποθέσεις, ένα μικρό ποσοστό ασθενών κάτω από το 5%.

Άλλα τρία μονοκλωνικά αντισώματα κυκλοφορούν στην Ευρώπη και μπορούν να δοθούν σε ασθενείς με ημικρανική κρίση τέσσερις ή παραπάνω μέρες τον μήνα.

Επιπλέον τα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένονται κι άλλα φάρμακα, νέας κατηγορίας, που θα μπορούν να χορηγούνται και προληπτικά και διαφέρουν από τα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Έχουμε κυκλώσει τον ημικρανικό πόνο», είπαν οι ομιλητές, δίνοντας ελπίδες σε όσους ταλαιπωρούνται.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ