Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) χαρακτηρίζει ατυχή και επιφανειακή την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει, παραμονή Πρωτοχρονιάς, νέα διαδικασία για τον προγραμματισμό ιατρικών ραντεβού και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά.
Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για αναβολή του μέτρου έως την 1η Φεβρουαρίου 2025 κινείται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς παρέχει χρόνο για ενημέρωση ιατρών και ασφαλισμένων. Ωστόσο, ο ΙΣΠ τονίζει την ανάγκη για διάλογο με στόχο τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής και κοινώς αποδεκτής διαδικασίας.
Ο Σύλλογος προτείνει:
- Παράλληλα με την ηλεκτρονική επιβεβαίωση, να διατηρηθούν τηλεφωνικά και επείγοντα ραντεβού, ενώ οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να προτεραιοποιούν περιστατικά ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.
- Αναθεώρηση του χρόνου των ραντεβού, καθώς 15 λεπτά δεν επαρκούν για ιδιαίτερα περιστατικά, όπως καρδιολογικά, χειρουργικά, ή ψυχιατρικά.
- Προσαρμογή των ωραρίων σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πρόβλεψη για περιπτώσεις που ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με τρίμηνη προθεσμία.
Επιπλέον, ο ΙΣΠ ζητά την αναπροσαρμογή των αμοιβών των ιατρών που παραμένουν στάσιμες από το 2012, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης, υπογραμμίζει την ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε 24ωρη βάση. Αυτή η πρόταση στοχεύει στην αποφόρτιση των νοσοκομείων από απλά περιστατικά και στη μείωση των χρόνων αναμονής. «Δεν είναι λογικό σοβαρά περιστατικά, όπως πολυτραυματισμοί ή εμφράγματα, να μοιράζονται τον ίδιο χώρο αναμονής με ασθενείς που έχουν ήπιες λοιμώξεις ή ελαφρείς τραυματισμούς», σημειώνει ο κ. Πλατανησιώτης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Υγείας να ακούσει τις προτάσεις, να λάβει υπόψη τις ειδικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους άμεσα θιγόμενους πριν την επιβολή νέων μέτρων.