Το JOIST Innovation Park είναι ένα πάρκο καινοτομίας που εστιάζει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Με έδρα τη Λάρισα και ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2022, το πάρκο παρέχει έναν χώρο όπου start-ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς και ερευνητές μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις τελευταίας λέξεις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, από coworking spaces και εργαστήρια κατασκευής πρωτοτύπων έως και χώρους στέγασης επιχειρήσεων που διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας. Το JOIST λειτουργεί ως κόμβος για τη δικτύωση και τη διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών με την επιχειρηματική αγορά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει υπηρεσίες που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υποστηρίζει επιπλέον τις επιχειρήσεις για την ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Την Παρασκευή 20/09 στον εν λόγω χώρο άνοιξε τις πύλες του το InnoHealth Forum 2024, μία εκδήλωση για την υγεία και την τεχνολογία που προσέλκυσε πολυάριθμους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν το παρών και συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε συμμετέχοντες, επισκέπτες και διοργανωτές.
H ψηφιακή εποχή χτυπά την πόρτα στο σύστημα υγείας
Στην πρώτη θεματική ενότητα, με τίτλο “Η διαχείριση δεδομένων στην υγεία”, τα βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν την ασφάλεια δεδομένων, την κρυπτογράφηση και την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας. Ο συντονιστής της συζήτησης Απόστολος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίες και Έρευνας (ΙΤΕ), έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων υγείας, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που ελλοχεύει στην ανεπαρκή προστασία τους και αν οι ασθενείς θα έπρεπε να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Λέανδρος Μαγλαράς, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου, ο Κώστας Καγγελίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Gnomon Informatics SA, ο Λευτέρης Σουμαλεύρης, Account Manager της Medis SA, η Evie Maifoshie, Διευθύντρια Κλινικών Συνεργασιών στην Aria Health, και ο Παντελής Νατσιάβας, Ερευνητής στο ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ. Κάθε ομιλητής παρουσίασε απόψεις για τις προκλήσεις και τις λύσεις που αφορούν τη διαχείριση και την ασφάλεια των δεδομένων υγείας, με έμφαση στην κρυπτογράφηση, την αξιοποίηση δεδομένων και τις νομικές πτυχές της χρήσης τους.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα “Χρόνιοι πάσχοντες στην ψηφιακή εποχή”, οι ομιλητές συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τις σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς. Για τις νευρολογικές παθήσεις, η Εύα Πανταζή, Νευρολόγος στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας (ΕΠΑΨΥ), ανέφερε ότι το 40% των περιστατικών άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω βελτίωσης παραγόντων όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή. Ο Στέλιος Παντελόπουλος, Υπεύθυνος του Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου Maggioli, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογίας στη διαχείριση της άνοιας. Για τις καρδιακές παθήσεις, ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έθεσε προκλητικά ερωτήματα στο κοινό σχετικά με τη σημασία της καρδιάς, τονίζοντας την ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών. Ο Θοδωρής Σπηλιώτης, συνιδρυτής και CEO της Cordia Health, μίλησε για τη ψυχολογική υποστήριξη που συχνά λείπει από τη φροντίδα των καρδιοπαθών. Σχετικά με τον διαβήτη, η Αλεξάνδρα Μπαργιώτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας-παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξήγησε πώς η ψηφιακή υγεία μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών με διαβήτη, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα. Η Ιωάννα Τσακμακίδου, χειρουργός οδοντίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Λάρισας Διαβήτη (ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ), ανέφερε ότι το 11% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών μέσω της ψηφιακής υγείας. Στην ενότητα για τον καρκίνο, η Μαντώ Εγγλεζοπούλου, διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, υπογράμμισε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διαχείρισης δεδομένων και στην εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, ο Ευάγγελος Αλεξίου, διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ανέλυσε τις προόδους στην απεικονιστική τεχνολογία που επιτρέπουν την καλύτερη παρακολούθηση της συσσώρευσης σιδήρου στα όργανα. Ο Βασίλειος Δήμος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, συζήτησε τις προκλήσεις στη θεραπεία της θαλασσαιμίας.
Στην τρίτη θεματική ενότητα, με θέμα “Ψυχική Υγεία, Ψηφιακή Αποτοξίνωση & Ευεξία”, οι ομιλητές συζήτησαν τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην ψυχική υγεία, τις στρατηγικές αποτοξίνωσης από τις ψηφιακές συσκευές και τη σημασία της ευεξίας στην καθημερινή ζωή. Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ειρήνη Κουφάκη, ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ. Συμμετείχαν οι ομιλητές: Ανδρέας Αλμπάνης, κοινωνιολόγος και υπεύθυνος αξιοποίησης του έργου SEISMEC, ο Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η Έλενα Παπαϊωάννου, εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής στη μέθοδο Buteyko και συγγραφέας, και η Βανέσα Ματσούκα, συνιδρύτρια του Digital Detox Experience. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και στους τρόπους με τους οποίους η αποτοξίνωση από την ψηφιακή υπερφόρτωση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.
Στην τέταρτη θεματική ενότητα, με θέμα “Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας,” οι ομιλητές παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ανθή Αγγελοπούλου, δημοσιογράφο υγείας στη Ναυτεμπορική. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ. Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe και πως κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έλαβε 1,75 δισ. ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων. Επιπλέον, ανέφερε πως σήμερα έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα. Τέλος, ο Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας. Έκανε επίσης λόγο για συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της μικροεπιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη ΔΥΠΑ και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Ψηφιακή τεχνολογία στην υγεία
Η δεύτερη ημέρα του InnoHealth Forum 2024 ξεκίνησε με την Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο “Ψηφιακό Φάρμακο“. Υπό τον συντονισμό του Πάνου Σταφυλά, Επιστημονικού Διευθυντή της HEALTHINK, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ψηφιακού φαρμάκου. Οι ομιλητές, Δρ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Ζωή Στεφανίδη, Head of International Market Access της ELPEN, και Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PhARMA Innovation Forum Greece, ανέλυσαν τη σημασία της ψηφιοποίησης στη φαρμακευτική βιομηχανία και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την καινοτομία στον κλάδο.
Ακολούθησε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα “Καινοτομία στην Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας“, υπό τον συντονισμό του Federico Menna, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΙΤ Digital. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης στην Uni-pharma, Σταύρος Πιτόγλου, Τεχνικός Διευθυντής & Επικεφαλής Έρευνας της Computer Solutions, Μιχάλης Ζερβός, Διευθύνων Σύμβουλος της IKnowHealth, Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas, Jason Pridmore, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και Συντονιστής του έργου SEISMEC, Δρ Σπύρος Αθανασιάδης, Ερευνητής και Project Manager της ομάδας I-SENSE στο ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, και Νίκος Τσολάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτορας Εξηγήσιμης Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέλυσαν τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον χώρο της υγείας και την αξιοποίηση της καινοτομίας για την πρόοδο της φροντίδας υγείας.
Η συζήτηση για την “Καθοδήγηση, Στρατηγική Μάρκετινγκ & Επιχειρήσεων στις Βιομηχανίες Υγειονομικής Περίθαλψης, Ιατρικής Τεχνολογίας & Βιοτεχνολογίας” πραγματοποιήθηκε υπό τη συντονίστρια Orily Pratt, Business Coach & Mentor. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Dóra Marosvölgyi, Ιδρύτρια & CEO της Dare Innovations, Βασίλης Στενός, Ιδρυτής & CEO της Solmeyea, Μαρία Χριστίνα Χειμωνίδη, Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη για το European Innovation Council (EIC), Marie Curie Actions (MSCA), European Research Council (ERC) και Research Infrastructures (RI), Μαρία Παλλίδου, Συνιδρύτρια και CFO της Phosprint PC και Αναπληρώτρια Λέκτορας Επιχειρηματικότητας στο American College of Greece, και Or Retzkin, CEO της EyeControl Ltd και EIC Ambassador. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις στρατηγικές ανάπτυξης επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.
Η συζήτηση για το πώς τα “Νοσοκομεία Συνεργάζονται με τις Startups (Symbiasis)” έλαβε χώρα υπό τον συντονισμό του Μάριου Ροΐδη, εκπροσώπου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συντονιστή του EIT Health GR Hub. Οι ομιλητές, Σιαφάκα Παρασκευή, Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Οδοντιατρικού Τμήματος Μονάδας ΑμεΑ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δρ Πασσά Αικατερίνη, Δρ Στοματολογίας και Ειδική Οδοντίατρος στο Γ.Ν. Λάρισας, Δρ Μαντώ Εγγλεζοπούλου, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Έλενα Ροφαέλα, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Μαρία Μπιγάκη, Υπεύθυνη Προγράμματος Symbiasis στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Μέλανη Κωνσταντινίδου, Καρδιολόγος και Ηλεκτροφυσιολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και Χαρίλαος Κόκκινος, Τεχνικός Διευθυντής της FEAC Engineering, μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και startups στον τομέα της υγείας.
Η παρουσίαση με θέμα “FemTech & Επιχειρηματικότητα”, υπό τον συντονισμό της Σταματικής Κρίτα, Υπεύθυνης Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της HBio, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν την επιχειρηματικότητα στον τομέα της γυναικείας υγείας. Οι ομιλητές, Ελένη Θεοδωρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SIBA Soft, Εύη Πετρίδου, Ιδρύτρια της Cubers και μέντορας στο Women TechEU, και Έλλη Καστρίκα, Συνιδρύτρια του wewelcomebabies.gr, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις στρατηγικές ανάπτυξης στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του FemTech.
Τέλος, η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon), που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Health Hub στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024. Στόχος του Hackathon ήταν η προώθηση, δικτύωση και επιβράβευση καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών που συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, με έμφαση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες εργασίας που ανέπτυξαν προτάσεις σχετικές με μία από τις παρακάτω προκλήσεις:
- Προσβασιμότητα σε δύσβατες περιοχές
- Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων
- Πολιτισμός – Εκπαίδευση στην υγεία
Οι ομάδες εργασίας κλήθηκαν να δομήσουν τις προτάσεις τους σε σχέση με μια πρόκληση, εστιάζοντας σε πεδία όπως η τεχνολογία, η υγεία, οι υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.
Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από ειδική επιτροπή, η οποία περιλάμβανε τον Σπύρο Αρσένη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο NBG Business Seeds, Τομέας Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Τράπεζας και του Ομίλου, τη Χρυσή Λασπίδου, Αντιπρύτανη και Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Μιχάλη Συρμακέζη, Αναπληρωτής Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, τον Σπύρο Κίντζιο, Διευθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης της UNI-PHARMA KLEON TSETIS, τη Σεμίνα Βαγιάκου, Innovation & Digital Head στη Novartis Hellas, και την Ειρήνη Σγούρου, Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τρεις κορυφαίες ομάδες που βραβεύτηκαν ήταν οι εξής:
- Πρώτη Θέση: Ενσωμάτωση Μεθόδων Εικονικής (VR) & Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στην Ιατρική Εκπαίδευση – Χρηματοδότηση του project από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματικό ποσό ύψους 3000€.
- Δεύτερη Θέση: BIOANALYTIX – Απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και χρηματικό ποσό ύψους 1000€ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
- Τρίτη Θέση: GET2WORK – Δύο δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για 3 μήνες και δωρεάν συνδρομή στο JOIST Community για έναν χρόνο.
Επιπλέον, η ομάδα SMART AQ+ ECOSYSTEMS διακρίθηκε για την εξαιρετική της πρόταση και έλαβε ειδικό βραβείο με απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.
Λίγα λόγια για το Innohealth Forum
Το InnoHealth Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΙΤ Health, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οργανισμός HETiA, η εταιρεία ΚiNNO, και το Κέντρο Ικανοτήτων PYTHeIA.