Στην εβδοαμαδιαία ανασκόπηση στα social media, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας και ποιο συγκεκριμένα στα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για να δουλέψουν στο ΕΣΥ και συνέχισε με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβένρηση για την αντιμετώπιση της πααιδικής κακοποίησης.
Από τα περιβαλλοντικά περνάω στο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών και οδοντιάτρων σε υγειονομικές δομές στις λεγόμενες άγονες και προβληματικές περιοχές. Αυξάνουμε σημαντικά τα οικονομικά κίνητρα, παρέχοντας παράλληλα και θεσμικά κίνητρα. Ποια είναι αυτά; Η μετάθεση τους μετά από 3 χρόνια υπηρέτησης σε αυτές τις περιοχές, αντί για 5 που ήταν μέχρι σήμερα, ο ευνοϊκότερος υπολογισμός της υπηρεσίας τους για ταχύτερη ανέλιξη στον επόμενο βαθμό, η αύξηση των επιπλέον ημερών εκπαιδευτικής άδειας για την επιστημονική τους εξέλιξη και η δυνατότητα συνυπηρέτησης των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων που είναι σύζυγοι ή σύντροφοι με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ήδη πάντως, με τα οικονομικά κίνητρα που είχαμε θεσπίσει το καλοκαίρι, πετύχαμε να καλύψουμε τις 201 από τις 293 κενές θέσεις που υπήρχα. Προχωράμε αμέσως σε επαναπροκήρυξη των υπόλοιπων 92 κενών οργανικών θέσεων και πιστεύουμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα τις καλύψουμε. Όπως σωστά λέει ο Υπουργός Υγείας, «όσο κάποιοι βλέπουν διαρκώς προβλήματα, εμείς βρίσκουμε λύσεις».
Για την παιδική κακοποίηση
Μέσα στη βδομάδα ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, μια μάστιγα με πολλές αιτίες που κρύβεται συχνά πίσω από τις κλειστές πόρτες σπιτιών, φαινομενικά υπεράνω υποψίας. Η παιδική κακοποίηση αλλάζει διαρκώς προσωπεία, εκμεταλλευόμενη συχνά την ανωνυμία που παρέχει η τεχνολογία. Δεν μπορούμε -δυστυχώς- να εξαλείψουμε πλήρως το φαινόμενο, αλλά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το περιορίσουμε. Κάνω έναν σύντομο απολογισμό των πρωτοβουλιών μας. Καταρχάς προχωρήσαμε σε έναν σαφή ορισμό της παιδικής κακοποίησης διασφαλίζοντας ότι το πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου είναι ξεκάθαρο και αποτελεσματικό, ενισχύσαμε την αποϊδρυματοποίηση, καθιερώσαμε το «Λευκό Ποινικό Μητρώο» ως προϋπόθεση για εργασία με παιδιά, στηρίξαμε ειδικές δομές για κακοποιημένα παιδιά και θέσαμε σε λειτουργία τη δωρεάν γραμμή 1107 και το νέο Safe Youth app. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο για να προστατεύουμε τα παιδιά μας από κάθε μορφής κακοποίηση.