Καλπάζουν τα έσοδα του ΕΟΦ το 2019

Έχει ήδη εισπράξει στο 8μηνο το 71% των συνολικών προϋπολογισθέντων ετήσιων εσόδων του

Αυξημένα έσοδα που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν όπως φαίνεται τα 38 εκατ. ευρώ και παράλληλα σημαντική αύξηση του πλεονάσματος πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει το 2019 ο ΕΟΦ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά το γεγονός ότι ο Οργανισμός έχει πλέον καθιερωθεί ως έναν από τους πλέον κερδοφόρους του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα ο οργανισμός έχει προϋπολογίσει φέτος έσοδα 37,85 εκατ. ευρώ, όμως ήδη έχει εισπράξει το 71% αυτών μέχρι το τέλος του Αυγούστου δηλαδή τα 27 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα ο οργανισμός είχε εισπράξει στο 8μηνο το 65% των συνολικών ετήσιων εσόδων του.

Σήμερα ο οργανισμός και με βάση το κλείσιμο του 2018 φαίνεται να διαθέτει ένα ισχυρότατο καθαρό αποθεματικό το οποίο φτάνει τα 197 εκατ. ευρώ. Όπως αποδεικνύουν όμως και τα οικονομικά στοιχεία του και με βάση τις εκτιμήσεις για φέτος, αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε πάνω από 215 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο ΕΟΦ ακολουθώντας τη διάταξη του άρθρου 15 του νόμου 4305/2014 στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση ανάρτησης στο πρόγραμμα Διαύγεια στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δημόσιων φορέων, ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2015 να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία. Με βάση αυτή την υποχρέωση, πριν από λίγες μέρες, αναρτήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους 8 μήνες του έτους, ενώ έχει δημοσιοποιηθεί και ο προϋπολογισμός για το 2019.

Έσοδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως ο οργανισμός δεν επιτυγχάνει να πιάσει το στόχο του προϋπολογισμού του. Πέρυσι μάλιστα πέτυχε συνολικά έσοδα 35,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο έναντι του 2017 που ήταν 33,3 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά ήταν χαμηλότερα από εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί ήτοι των 37,2 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται κυρίως από καταβολές παραβόλων για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει όπως εγκρίσεις, ανανεώσεις, τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας, άδειες παραγωγής, βεβαιώσεις, θεωρήσεις τιμολογίων για προϊόντα της αρμοδιότητάς του, από το ετήσιο πάγιο τέλος που καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών δειγματοληψιών η αναλύσεων, από το τέλος ετοιμότητας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την εισφορά επί των πωλήσεων καλλυντικών προϊόντων, την είσπραξη προστίμων της φαρμακευτικής νομοθεσίας και τα έσοδα από διάθεση εκδόσεων επιστημονικού περιεχομένου.

Από τη συνολική διαδικασία εγκρίσεων κυκλοφορίας νέων σκευασμάτων στην αγορά, στο 8μηνο ο ΕΟΦ κατέγραψε έσοδα της τάξης των 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ συνολικά προβλέπεται να εισπράξει 27 εκατ. ευρώ. Βέβαια και ο περσινός προϋπολογισμός εκτιμούσε αντίστοιχα έσοδα αλλά αυτά ήταν περίπου 2 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Τα έσοδα αυτά καταγράφονται σε 3 λογαριασμούς ( Έσοδα άρθρου 40 παρ. 4 του Ν.2065/92, Έσοδα άρθρου 48 Ν.2519/ και Έσοδα άρθρου 40 παρ.4 Ν.2065/92 κ άρθρου 48 παρ. 3 τα Ν.3370/2005).
Εκείνο που τονώνει τα έσοδα του οργανισμού είναι οι τραπεζικές τοποθετήσεις. Ο οργανισμός έχει προϋπολογίσει έσοδα για όλο το 2019 από «Τόκους από Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα Ελλάδος» ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και ήδη έχει «πιάσει» 4,09 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 3,87 και επίσης το είχε πετύχει μέσα στο 8μηνο.

Έξοδα
Από κει και πέρα, καλύτερες επιδόσεις καταφέρνει ο οργανισμός όσον αφορά στα έξοδα. Ειδικότερα για το 2019, τα συνολικά έξοδα του ΕΟΦ έχουν προϋπολογιστεί στα 17,5 εκατ. ευρώ. Όμως στο οχτάμηνο έχει ξοδέψει πολύ λιγότερα απ’ ότι αναλογεί. Δηλαδή τα έξοδα έχουν διαμορφωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ ήτοι περίπου στο ήμισυ όσων έχουν προϋπολογιστεί και άρα στο σύνολο του έτους θα ναι χαμηλότερα από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα, εφόσον ακολουθηθεί η μέχρι σήμερα πορεία.
Το βασικότερο έξοδο του οργανισμού είναι το μισθολογικό κόστος. Συγκεκριμένα για το 2019 για το σύνολο των βασικών μισθών (Μόνιμων, μετακλητών με θητεία) προβλέπεται κόστος 3,71 εκατ. ευρώ (από 3,24 εκατ. ευρώ το 2018). Μέχρι και το τέλος Αυγούστου έχει καταβληθεί το 71% περίπου ήτοι 2,63 εκατ. ευρώ. Εδώ ίσως υπάρξει υπέρβαση του κόστους μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης ως «βασικός μισθός εκτάκτων» έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ (έναντι 380 εκατ. ευρώ το 2018) καθώς ο οργανισμός προχώρησε σε ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του. Μέχρι σήμερα έχει ήδη καταβάλει κάτι λιγότερο από το 50% και αναμένεται να κλείσει με κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος.

Σημαντική εξοικονόμηση παρουσιάζεται επίσης και στο λογαριασμό κόστους για «Διάφορες προμήθειες που δεν κατονομάζονται ειδικά». Εδώ ο ΕΟΦ είχε προϋπολογίσει 2,1 εκατ. ευρώ (από 1,59 εκατ. ευρώ πέρυσι) και μέχρι το τέλος Αυγούστου έχει χρειαστεί να καταβάλει μόνο το 47%.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2019 ο αρχικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 37,9 εκατ. ευρώ, έξοδα 19,1 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα 18,75 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ