Κάλυψη των βασικών βιοδεικτών για αντικαρκινικές θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ

Οι βιοδείκτες που τεκμηριωμένα αποτελούν δείκτη για τη λήψη αποφάσεων θεραπείας, θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής του Υπουργείου όσον αφορά στον καρκίνο, είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου για τις πολιτικές του καρκίνου «Cancer & personalized Medicine-Τhe Next Frontier in Cancer Care», που διοργάνωσαν το Health Daily και η Boussias Communications στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

O κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι το δεύτερο σημείο της πολιτικής του Υπουργείου είναι η γρήγορη ενσωμάτωση της καινοτομίας στο θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον καρκίνο.

Ο Γενικός Γραμματέας συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργούν δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το ΗΤΑ, αλλά και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τον καρκίνο. Η λειτουργία των μονάδων ιατρικής θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο νέο πλαίσιο για τις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου. Η συγκρότηση και λειτουργία των μονάδων αυτών θα συμβάλει επίσης στη διάδοση της χρήσης των νέων βιοδεικτών.

Μέσα στον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, το Υπουργείο Υγείας θα νομοθετήσει τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, που θα εισηγηθεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου αναφορικά με τον καρκίνο θα είναι ανοικτή στις εξελίξεις και με ενεργό συμβολή σε αυτές, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, όπως και την καινοτόμο θεραπευτική παρέμβαση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης κατά το χαιρετισμό του στο Συνέδριο, προανήγγηλε τη σύσταση δεύτερου Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, που θα αφορά στα καρδιολογικά κληρονομικά νοσήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρωτοβουλία για λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, και πρόσθεσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία υλοποιείται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές.
Αναλύοντας την προαναγγελία δημιουργίας του δεύτερου Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τα καρδιολογικά κληρονομικά νοσήματα σημείωσε ότι έμφαση θα δοθεί στον αιφνίδιο θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ