Την λήψη μέτρων για την μείωση της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κοροναϊό, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναφέροντας ότι το Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει «τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή».
Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ
Το υγειονομικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ψυχραιμία την κατάσταση μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στο ΑΧΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Μακεδονίας, παρά τις υπάρχουσες ελλείψεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ακόμη ότι στο ΑΧΕΠΑ τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέτρα προστασίας. «Οι ελλείψεις προσωπικού εξάλλου επιβεβαιώθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, καθότι με το πρώτο κρούσμα ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού. Θα πρέπει να βελτιωθεί η ετοιμότητα του συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις 2000 νοσηλευτών, γιατρών, παραϊατρικού προσωπικού, πληρωμάτων ασθενοφόρου, μόνιμων ή με σύμβαση δύο ετών.
Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν μέσα ατομικής προστασίας και οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία και οι ασθενείς να φοράνε μάσκες όταν πρέπει, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση προσωπικού νοσοκομείων και πολιτών για το επιχειρησιακό σχέδιο που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Τι ζητά η ΟΕΝΓΕ
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας» τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που ζητάει:
- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
- Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν επικουρικοί ιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
- Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
- Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
- Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες.
- Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος, η χώρα δυστυχώς δεν θα αποδειχτεί «θωρακισμένη», αλλά αντίθετα τελείως ανοχύρωτη.
«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας θα κάνουμε όπως πάντα το καθήκον μας. Ας κάνει επιτέλους η κυβέρνηση το δικό της και ας αφήσουν τις δηλώσεις κατά μέρος» καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Από το newsroom του Healthmag.gr