Κάνναβη: Η χρήση της στην εφηβεία φέρνει κατάθλιψη στην ενηλικίωση

Η κάνναβη για κάποιους γονείς είναι μια «φάση» στην εφηβεία των παιδιών τους και δεν ανησυχούν τόσο, όταν εκείνα κάνουν χρήση. Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό είναι λάθος οπτική και δεν θα πρέπει οι γονείς να το βλέπουν έτσι, καθώς η κάνναβη είναι εύκολα διαθέσιμη και αποτελεί «σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Μόνο στη Βρετανία κάνει χρήση ένας στους εννέα εφήβους. Και ενώ μέχρι πρόσφατα η προσοχή των επιστημόνων είχε εστιαστεί στοn ρόλο που παίζει η κάνναβη στην ψύχωση, πολύ λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για το κατά πόσο η χρήση της αυξάνει την πιθανότητα πιο κοινών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δημοσίευσε το περιοδικό JAMA Psychiatry, η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει σημαντικά (κατά 37%) τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής τάσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrea Cipriani, λένε, μάλιστα, ότι μία στις 14 περιπτώσεις κατάθλιψης σε άτομα κάτω των 35 ετών (το 7% αυτών των περιστατικών) θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δεν είχε γίνει χρήση κάνναβης σε μικρότερη ηλικία.

Τα στοιχεία προήλθαν από 11 επιστημονικές μελέτες (μετα-ανάλυση), που είχαν γίνει από το 1993 μέχρι πρόσφατα και οι οποίες αφορούσαν συνολικά σε πάνω από 23.000 νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, πάνω από το 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας από 15 έως 34 ετών έκαναν χρήση κάνναβης το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ