Καρδιακή ανεπάρκεια – Ο ρόλος της μοναξιάς

Η μοναξιά φαίνεται ότι αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την μη συμμόρφωση στη θεραπεία μεταξύ των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε μια εποχή που πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν μόνοι – ειδικά ηλικιωμένοι – είναι δύσκολο να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες των γιατρών για τη σωστή λήψη των φαρμάκων.

Όπως αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «Heart Failure 2019», που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, κάτω από ένας στους δέκα ασθενείς (10%) με καρδιακή ανεπάρκεια συμμορφώνεται πλήρως με τις ιατρικές συμβουλές για περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού και υγρών, καθημερινό έλεγχο του βάρους, σωματική άσκηση κ.ά.

Νέα μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπεάτα Γιανκόβσκα-Πολάσκα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία, που έγινε σε 475 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, έδειξε ότι η μοναξιά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που εξηγεί κατά πόσο ο ασθενής θα τηρεί τις οδηγίες των γιατρών και θα παίρνει ανελλιπώς τα φάρμακα του.

«Οι ασθενείς, που ζουν μόνοι τους, τα πάνε χειρότερα σε κάθε επίπεδο. Τα μέλη της οικογένειας παίζουν κομβικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους, παρέχοντάς τους συναισθηματική υποστήριξη, πρακτική βοήθεια και συμβουλές», δήλωσε η Πολωνή ερευνήτρια.

Η μελέτη βρήκε ότι μόνο το 7% των ασθενών ακολουθεί όλες τις μη φαρμακευτικές συμβουλές και μόνο το 58% παίρνει κανονικά τα φάρμακα του.

Όπως είναι φυσικό, οι ασθενείς που είναι αμελείς, αδιάφοροι ή ξεχασιάρηδες, εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου και αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άνδρες και οι άνω των 65 χειρότεροι από τους νεότερους.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ο ασθενής νιώθει δύσπνοια, εμφανίζει πρήξιμο στα πόδια ή άλλα σημεία και έχει αίσθημα κόπωσης, καθώς υγρά συσσωρεύονται στο σώμα του και οι μύες λαμβάνουν ανεπαρκές αίμα και οξυγόνο.

Ο καθημερινός έλεγχος του βάρους δείχνει κατά πόσο χειροτερεύει η κατακράτηση των υγρών, ενώ η μείωση του αλατιού και των υγρών βοηθούν στη μείωση των υγρών.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ