Κάθε καρκίνος κρύβει ένα «μαύρο κουτί» που εξηγεί τη «δημιουργία» του

Μέχρι σήμερα οι αιτίες πολλών καρκίνων είναι άγνωστες, καθώς οι γιατροί αδυνατούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς πιθανούς «ενόχους», ποιος ήταν η πραγματική αιτία για την καρκινογένεση σε έναν άνθρωπο.

Ακόμη και στον καρκίνο των πνευμόνων, είναι συχνά ασαφές πόσο φταίει το κάπνισμα ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όμως οι όγκοι, όπως τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων, κρύβουν πολλές πληροφορίες, που ανατρέχουν ως τις ρίζες τους. Οι ερευνητές εξέθεσαν βλαστικά κύτταρα σε δεκάδες καρκινογόνες ουσίες και κατέγραψαν πώς η κάθε μία αλλάζει το DNA, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται. Προκύπτει, έτσι, μια «μοριακή υπογραφή», που παραπέμπει στην αιτία του καρκίνου. Κάθε «υπογραφή» είναι μοναδική και ξεχωριστή από τις άλλες.

Οι Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων Cambridge και King’s College του Λονδίνου έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πρώτο κατάλογο τέτοιων «υπογραφών», από 41 καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο κατάλογος θα διευρυνθεί στο μέλλον.

«Οι μοριακές υπογραφές είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα, που οι καρκινογόνες ουσίες αφήνουν πίσω τους στο DNA και, όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, κάθε μία είναι μοναδική.

Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους όγκους ως τη σκηνή ενός εγκλήματος και, όπως οι εγκληματολόγοι, να εντοπίσουμε τον ένοχο και τους συνεργάτες του, που ευθύνονται για τον όγκο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σιρίνα Νικ-Ζαϊνάλ του Τμήματος Ιατρικής Γενετικής του Cambridge.

Τα ευρήματα δημοσίευσε το περιοδικό Cell.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ