Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ τους σπιτιού σας και αποκτήστε ένα όμορφο, λαμπερό και υγιές δέρμα

Η ατμοθεραπεία είναι κατά βάση μια θεραπευτική μέθοδος με ιστορία αιώνων. Παρ’ όλα αυτά, η ατμοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους περιποίησης.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αισθητικοί επιλέγουν τον ατμό για τον καθαρισμό του προσώπου. Ωστόσο ατμοθεραπεία μπορούμε να κάνουμε κι εμείς στο σπίτι.

Πρόκειται για μια πρακτική και βολική μέθοδο που πραγματοποιείται ακόμη και στον καναπέ μας. Επίσης είναι μια απολαυστική και ανέξοδη ιεροτελεστία ομορφιάς που μας χαλαρώνει και μας αναζωογονεί.

Η δράση της

Αποσυμφόρηση των πόρων:  Ουσιαστικά, διαστέλλει τους πόρους οι οποίοι απελευθερώνουν τις τοξίνες και τους ρύπους που βρίσκονται σε βάθος. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να αφαιρέσουμε τυχόν μαύρα στίγματα χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Τα μαύρα ή άσπρα στίγματα είναι σμήγμα και ρύποι που έχουν παγιδευτεί στους πόρους και έχουν στερεοποιηθεί λόγω της αφυδάτωσης.

Προλαμβάνει την ακμή και τα μαύρα στίγματα: Ο ατμός βοηθά στην εξισορρόπηση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Εξυγιαίνει και χαρίζει λάμψη: Όταν το αίμα κυκλοφορεί ομαλά, τα κύτταρα γεμίζουν οξυγόνο και απομακρύνουν τις τοξίνες. Ετσι, η επιδερμίδα εξυγιαίνεται και γίνεται άμεσα πιο λαμπερή.

Βοηθάει στην ενυδάτωση και στην ελαστικότητα: Σύμφωνα με έρευνες, ο ατμός συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας του δέρματος και ενισχύει τη διαπερατότητά του. Η διαστολή των πόρων, ο καθαρισμός τους και η αποτοξίνωσή τους έχει άλλο ένα θετικό: τη μεγαλύτερη και εις βάθος απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που θα προσφέρουμε μετά στην επιδερμίδα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε

Η ατμοθεραπεία γίνεται με βότανα αποξηραμένα ή φρέσκα και αιθέρια έλαια. Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι αγνά και καλής ποιότητας γιατί τα εισπνέουμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε

  • Τη μεταφορά της κατσαρόλας με το βραστό νερό, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν δεν προσέξουμε. Είπαμε, θέλουμε να αποκτήσουμε όμορφο, λαμπερό δέρμα. Οχι έγκαυμα.
  • Δεν πλησιάζουμε περισσότερο από 10 εκατοστά στο βραστό νερό, γιατί αφενός δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε και αφετέρου ενδέχεται να προκαλέσουμε ερεθισμούς στο δέρμα. Ο κανόνας ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας.
  • Ωστόσο, μετά το τέλος της διαδικασίας πρέπει να προσέξουμε για να μην κρυώσουμε. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε ατμοθεραπεία το βράδυ προτού πέσουμε για ύπνο, ώστε να διατηρηθούμε ζεστοί. Επιπλέον, η ζέστη διαστέλλει τους πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδερμίδα γίνεται πιο ευάλωτη ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και τα μικρόβια. Γι’ αυτό καλό είναι να παραμένουμε μετά όσο πιο προστατευμένοι γίνεται.

Η κατάλληλη συχνότητα

Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας και τις ανάγκες του. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε ατμοθεραπεία μία φορά την εβδομάδα, αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα. Δύο φορές τον μήνα αν έχουμε μεικτό / κανονικό τύπο, και μία φορά τον μήνα αν έχουμε ξηρό και σπάνια αν έχουμε ευαίσθητο.

Πριν από την ατμοθεραπεία

Αφαιρούμε το μακιγιάζ και καθαρίζουμε σε βάθος την επιδερμίδα μας. Μαζεύουμε τα μαλλιά μας σε ένα χαμηλό σινιόν για να μην καλύπτουν το πρόσωπο και να μη μας ενοχλούν καθώς σκύβουμε το κεφάλι.

Η εκτέλεση

Βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το τοποθετούμε με προσοχή σε μια επίπεδη, πυρίμαχη επιφάνεια σε ένα ύψος που μας βολεύει προκειμένου να είμαστε καθιστοί και χαλαροί.

Αμέσως σκεπάζουμε το κεφάλι και τους ώμους μας με μια μεγάλη πετσέτα ώστε να «παγιδεύουμε» τον ατμό και πλησιάζουμε το πρόσωπό μας στο νερό σε απόσταση 25-45 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο αντέχουμε τη ζέστη.

Κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε την ευεργετική επίδραση του ατμού για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίς να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας, απλώνουμε μια θρεπτική μάσκα ή ένα ενυδατικό σέρουμ. Η επιδερμίδα μας θα απορροφήσει σαν σφουγγάρι όλα τα ενυδατικά και θρεπτικά στοιχεία τους.

Εκτός από το δέρμα, η ατμοθεραπεία βοηθάει στο αναπνευστικό αλλά παράλληλα συμβάλλει στην ηρεμία, στην καταπολέμηση του στρες και στην πνευματική διαύγεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ