Κικίλιας: Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η διαδικασία της ανατιμολόγησης.

Σύμφωνα με δηλώσει του Υπουργού Υγείας, τις επόμενες εβδομαδες θα κατατεθεί και νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργικής Απόφαση από τον Βασίλη Κικίλια σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, ενώ σε επόμενο χρόνο και πριν τη λήξη του έτους έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από το δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής. Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς κάνουμε screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι μετά την αλλαγή στο νόμο για την τιμολόγηση, βγαίνει την επόμενη εβδομάδα υπουργική απόφαση και ο ΕΟΦ ξεκινάει τις διαδικασίες σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων οπότε θα προσδιοριστεί και η μεγάλη ομάδα φαρμάκων που θα υπάρχουν μειώσεις. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων. Ο υπουργός επανέλαβε ότι κανένα φάρμακο δεν θα έχει αύξηση, ενώ εκατοντάδες φάρμακα, θα έχουν μείωση στην τιμή τους μέχρι 7%.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες κατά πόσο το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα έχει αναρτηθεί εντός του 2019. Αν και στο παρελθόν δελτία και διορθωτικά δελτία τιμών έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες ημέρες ή ακόμη και την τελευταία ημέρα του έτους, η διατύπωση του κ. Κικίλια αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενο. Έκανε λόγο άλλωστε για «τιμολόγηση των φαρμάκων το 2020».

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κικίλια φέτος δημιουργείται ένας υγειονομικός χάρτης. «Χάρτης υγείας από το χειμώνα, πρόληψη δηλαδή πριν την αντιμετώπιση, με όλες τις ανάγκες: ποιοι εντός έξι μηνών συνταξιοδοτούνται, ποιοι επαγγελματίες υγείας, ποιοι γιατροί πρέπει να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν κάποιοι να τους αναπληρώσουν, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους γενικούς γραμματείς να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε εκ των προτέρων την κάλυψη που πρέπει να υπάρχει», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ