Κικίλιας: Ο εξορθολογισμός των δαπανών κλειδί για την επάρκεια του προϋπολογισμού για την υγεία

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση σε κάποιες δαπάνες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι έχει να κάνει με τις δαπάνες στην υγεία, ο Υπουργός Υγείας . Βασίλης Κικίλιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τόνωση του προϋπολογισμού για την υγεία. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι και ο Declan Costello, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ως επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία.

Εκείνο που τόνισε παράλληλα είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει και εξορθολογισμός των δαπανών και στο πλαίσιο αυτό εγκαθιδρύεται ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, συνδέεται το BI (σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας) του Υπουργείου με όλα τα νοσοκομεία και τίθενται ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες στους διοικητές, τους υποδιοικητές των νοσοκομείων και στις διοικήσεις των οργανισμών του Υπουργείου, με στόχο τη λογοδοσία, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Σχετικά με τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανέφερε ότι αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο και πως ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού.

Επανέλαβε ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η στήριξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αναδιοργάνωση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, οι στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, τα ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Από τα δε σημαντικότερα ζητήματα θεωρεί και τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων και για το λόγο αυτό ενεργοποιείται η Επιτροπή Λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο την κατά 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Για τη τιμολόγηση των φαρμάκων ο κ. Κικίλιας ήταν ιδιαίτερα φειδωλός αναφέροντας μόνο ότι το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί όπως ορίζει ο νόμος, εντός του έτους.

Παράλληλα την περίοδο αυτή γίνεται έλεγχος για τα ενεργά ή μη ΑΜΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική εικόνα, κατηγοριοποιώντας όλες τις ομάδες των δικαιούχων. Ένα επιπλέον εργαλείο ελέγχου είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η ενεργοποίηση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ).

Επιπλέον, τόνισε ότι επανασχεδιάζονται οι ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ