Κλείδωσε στην ΗΔΙΚΑ η μείωση της συμμετοχής για σειρά φαρμάκων.

Στην εφαρμογή της απόφασης Ξανθού που είχε νομοθετηθεί με σχετική τροπολογία το Μάιο προχώρησε η ΗΔΙΚΑ, ανακοινώνοντας ότι από την Τετάρτη 11-9-2019 το απόγευμα στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα ισχύει μειωμένη κατά 50% συμμετοχή ασθενούς στην τιμή αποζημίωσης για φάρμακα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία τιμής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση. Ο υπολογισμός της μειωμένης συμμετοχής πραγματοποιείται κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία, είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Υγείας, τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η μείωση στο μισό της συμμετοχής των φαρμάκων, τα οποία υποβάλλονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ, στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονταν πως η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων.
Ταυτόχρονα, επιφέρει ελάφρυνση του κόστους που καταβάλλουν οι πολίτες και παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι πέρα από τα φάρμακα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΚ και στα οποία έτσι κι αλλιώς η συμμετοχή των ασθενών ήταν μηδενική, σταδιακά εισέρχονταν στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και φάρμακα που διακινούνται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και στα ποία υπάρχει συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί περισσότεροι από 200 φάκελοι για δραστικές ουσίες, και περίπου 25 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στη θετική λίστα. Περί τις 50 επίσης είναι οι αξιολογήσεις οι οποίες παραπέμφθηκαν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία και θα στείλει τις τιμές που θα προκύψουν για υπογραφή στον Υπουργό Υγείας. Σε αρκετά προϊόντα η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά πάνω από 100 φάκελοι έχουν ήδη αξιολογηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ