Χωρίς κάποιες ιδιαίτερες δεσμεύσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, για σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία προσδιορισμού και κατανομής του clawback, αποχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι από τους 4 φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, και αφορμή ήταν οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική και η εκτίναξη της δαπάνης.
Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας είναι θετικός στην αλλαγή της αναλογίας κατάτμησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το 38% που αντιστοιχεί στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και 62% στα φάρμακα κοινότητας, δηλ αυτά που διατίθενται κυρίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΣΦΕΕ, την PIF, την ΠΕΦ και το ΣΑΦΕΕ, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οι θέσεις των φορέων θα συνυπολογιστούν ώστε να γίνει πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο του εφικτού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Υπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση για διαχωρισμό της δαπάνης, παρά τα αιτήματα για επαναφορά σε μια ενιαία δαπάνη.
Έτσι, αν και δεν αποσαφηνίστηκε χθες ποια βελτίωση υπερ των ΦΥΚ μπορεί να υπάρχει, και παρότι τα ποσοστά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 56%-44%, έως 60%-40%, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να καταλήγει κάπου μεταξύ 58%-42% ή 59%-41%.
Λάβετε υπόψη ότι κάθε μονάδα υπολογίζεται περίπου σε 21 εκατ. ευρώ, άρα ανάλογα με το τελικό ποσοστό, το ποσό που θα αναλογεί στη δαπάνη των ΦΥΚ θα αυξηθεί χονδρικά, από 62 έως 83 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας φέρεται να είναι και η ενίσχυση της δαπάνης των ΦΥΚ με ένα ποσό που θα προέλθει από τα κέρδη του ΙΦΕΤ και το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 20 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνολικά η ενίσχυση του προϋπολογισμού των φαρμάκων σοβαρών παθήσεων θα επιδιωχθεί να κυμανθεί έως 70 εκατ. ευρώ.
Την τελική του απόφαση θα ανακοινώσει ο Θ. Πλεύρης στις εταιρείες την ερχόμενη Δευτέρα.
Η ηγεσία του Υπ. Υγείας πάντως φέρεται να έχει και άλλες τρεις παρεμβάσεις, τις οποίες δεν επιδιώκει να ενεργοποιήσει αλλά τις διατηρεί σε «εφεδρεία», προκειμένου να μετριάσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η πρώτη αφορά στην τιμολόγηση και προβλέπει την επιστροφή σε καλάθι χωρών που περιλαμβάνει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ευρωζώνη που είναι σήμερα, μαζί με κατάργηση του «κόφτη» 7% στο όριο μείωσης τιμών. Η δεύτερη αφορά στο «νέο» rebate 5%+3%, ενώ η τρίτη παρέμβαση αφορά σε ένα ειδικό θέμα των εκπτώσεων που δίνουν οι εταιρείες για τα ΦΥΚ.