Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών με διαδικασίες fast track που ψηφίσθηκε από τη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε, στο νόμο με τον οποίο κυρώθηκε η διμερής συμφωνία για τη δημιουργία γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην τροπολογία δήλωσε πως συμπληρώνει τις ρυθμίσεις του άρθρου 100 του ν. 4368/2016 για τις διαδικασίες πρόσληψης επικουρικών ιατρών, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στους δημόσιους φορείς Υγείας, με διαφανή τρόπο και κριτήρια μοριοδότησης ανάλογα του ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση αφορά στην ολοκλήρωση των προσλήψεων μετά από έγκριση του Υπ. Υγείας και μέσω ηλεκτρονικών μητρώων που καταρτίζονται και τηρούνται στις κατά τόπους Δ.Υ.Π.Ε.
Πρόσθεσε μάλιστα πως “με αισθήματα ικανοποίησης και ευθύνης, συνεχίζουμε τη μάχη για μια Δημόσια Υγεία αντάξια των κόπων και των θυσιών των πολιτών, ως αντιστάθμισμα ανακούφισης από τα σκληρά μέτρα που έπληξαν τον λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά και ως αξιακό αίτημα για το κοινωνικό κράτος που οραματιζόμαστε”.
Η διάταξη προβλέπει πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με μοριοδότηση από υπουργική απόφαση, με έγκριση του υπουργού Υγείας και απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται από τις ΔΥΠΕ. Το ΑΣΕΠ μπορεί να προβαίνει σε ένσταση νομιμότητας, όμως μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης ο επικουρικός παραμένει στη θέση του.
Το γεγονός αυτό πυροδότησε τον βουλευτή Θεσσαλίας με τη Δημοκρατική Συμπαράσταση Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος σε δήλωσή του κατήγγηλε ότι «Ο Πολάκης καταστρατηγεί οριστικά το ΑΣΕΠ» και έκανε λόγο για “φάμπρικα που μπήκε σε εφαρμογή με την προκήρυξη συμβασιούχων των ΟΤΑ” και η οποία περνάει και στην υγεία”.
“Η «ευρηματικότητα» της κυβέρνησης της Αριστεράς στο ρουσφέτι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με αιφνιδιαστική τροπολογία – άλλος τομέας αριστείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- διαλύεται κυριολεκτικά κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοκρατίας στην πρόσληψη επικουρικών στις δομές υγείας. Από σήμερα, όποιος καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιος έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση, προηγείται. Προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός, αμείβεται και –αν και όταν- το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία. Είναι πραγματική ντροπή. Η κυβέρνηση της – υποτιθέμενης- Αριστεράς χρησιμοποιεί με τον πιο κυνικό και ξεδιάντροπο τρόπο όλα τα εργαλεία του πελατειακού κράτους. Ο κ. Πολάκης καταστρατηγεί το ΑΣΕΠ, νομιμοποιεί την πλαστογραφία, αποδιοργανώνει το θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα κουνάει το δάκτυλο στους άλλους. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται από παλιά. Από τις εποχές των Γκόρτσων και των Μαυρογιαλούρων… “.
Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε: «Με τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η Κυβέρνηση, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σε ρουσφετολογικές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (πλην των ιατρών) στα νοσοκομεία της χώρας.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με προφανή σκοπό την ικανοποίηση της κομματικής της πελατείας, νομοθετεί πλέον την επιλογή του προσωπικού μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που θα τηρούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες, καταργώντας ουσιαστικά το ΑΣΕΠ!
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ δεν δίστασαν -ούτε στον τομέα της Υγείας- να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση δημιουργίας κομματικού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν πρόκειται να ανεχθεί προσλήψεις από το παράθυρο και θα συνεχίσει σταθερά να υπερασπίζεται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, τόσο στην Υγεία όσο και σε όλη τη δημόσια διοίκηση».
Η δεύτερη τροπολογία
Σημειώνουμε ότι η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο της Κύρωσης της συμφωνίας με τον ΠΟΥ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, αφορά την λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και την παροχή της δυνατότητας στο ΕΚΑΒ να διαθέτει οικονομική ευελιξία στην διαχείριση των δαπανών που αφορούν τις επείγουσες πλωτές και αεροπορικές διακομιδές των βαριά πασχόντων ασθενών, παρατείνει την θητεία του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (Σαντορίνη). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζει τις χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υπογραφή νέων συμβάσεων.
10 χρόνια σύμβαση
Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι η «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης τα Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας […] για την ίδρυση του Γραφείου Υποστήριξης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών στην Αθήνα, Ελλάδα» ήρθε μια 10ετία αργότερα, αφού όπως καταγράφεται στη διμερή σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο, η αρχική συμφωνία υπεγράφη στις 7 Οκτωβρίου του 2008, κυρώθηκε με το ν.3833/2011 και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 17 Μαρτίου 2011.