Κόψτε τα ζαχαρώδη ποτά. Ελλοχεύει κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τα ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, με επικεφαλής την ερευνήτρια του Τμήματος Διατροφής Vasanti Malik.

Όσα περισσότερα ποτά με ζάχαρη κατανάλωνε κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να φύγει πρόωρα από τη ζωή, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις και σε μικρότερο βαθμό από καρκίνο.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, μάλιστα, ήταν πιο μεγάλος στις γυναίκες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αναψυκτικού/ποτού/ροφήματος με τεχνητά γλυκαντικά μείωσε αυτόν τον κίνδυνο. Βέβαια αν κάποιος το παρακάνει και πίνει τέσσερα ή περισσότερα ποτά με υποκατάσταστα ζάχαρης, πάλι κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα, ιδίως αν είναι γυναίκα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και η αντικατάστασή τους με άλλα, χωρίς ζάχαρη, κατά προτίμηση με νερό, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και για μακροζωία», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Τα στοιχεία, τα οποία μελέτησε η επιστημονική ομάδα, προήλθαν από δύο προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 37.716 άνδρες και 80.647 γυναίκες, όλοι από τις ΗΠΑ. Κάθε τέσσερα χρόνια οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Η κατανάλωση ενός έως τεσσάρων ζαχαρούχων ποτών τον μήνα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 1%. Δύο έως έξι τέτοια ποτά την εβδομάδα με αύξηση κατά 6%. Ένα έως δύο την ημέρα με αύξηση κατά 14%. Και δύο ή περισσότερα ημερησίως με αύξηση κατά 21%.

Σε σύγκριση με αυτούς που σπάνια έπιναν αναψυκτικά και ποτά με ζάχαρη, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα την ημέρα είχαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά. Κάθε επιπλέον δόση ζαχαρούχων ροφημάτων ανά ημέρα συνδέθηκε με αύξηση κατά 10% του κινδύνου θανάτου, που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά.

«Αυτά τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις γνωστές δυσμενείς επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης σε παράγοντες μεταβολικού κινδύνου και με τις ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, που είναι από μόνος του ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Τα αποτελέσματα παρέχουν, επίσης, περαιτέρω υποστήριξη για την εφαρμογή πολιτικών περιορισμού της εμπορίας ζαχαρούχων ποτών σε παιδιά και σε εφήβους και για την επιβολή φόρων στα αναψυκτικά, επειδή η τρέχουσα τιμή των ζαχαρούχων ποτών δεν περιλαμβάνει το υψηλό κόστος αντιμετώπισης των συνεπειών», επεσήμανε ο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard Walter Willett.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ