«Κόκκινος» συναγερμός για τον κοροναϊό στην Αττική με 310 κρούσματα – Ολη η λίστα με τα νέα έκτακτα μέτρα

«Κόκκινο» συναγερμό και νέα έκτακτα μέτρα φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική

Από αύριο και για τουλάχιστον 14 ημέρες στην περιφέρεια της Αττικής θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, όπως και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις (συναυλίες, πλατείες, στάσεις μέσων μεταφοράς κλπ).

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, μετά την νέα έκρηξη κρουσμάτων, με 310 νέα,  που καταγράφηκε σήμερα σε όλη την χώρα. Από αυτά, τα 197 διαπιστώθηκαν στο λεκανοπέδιο.

Αναλυτικά, από αύριο και για 14 ημέρες θα ισχύουν στην περιφέρεια Αττικής τα εξής:

  • Συναυλίες: Όριο 50% πληρότητας σε ανοιχτούς χώρους, χρήση μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα
  • Κέντρα υπηρεσιών εστίασης με ζωντανή μουσική: Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες
  • Θερινοί και κλειστοί κινηματογράφοι & θέατρα: Όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις  (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Λαϊκές αγορές: Λειτουργία στο 50%, χρήση μάσκας από όλους, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων
  •  Όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης
  • Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65. Τέλος υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκα σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.

Χαρδαλιάς: Η Αττική μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου

Τα μέτρα, τα οποία είχαν προαναγγελθεί ήδη από χθες, κρίθηκαν απολύτως αναγκαία, μετά την υψηλή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίουπου καταγράφεται σταθερά στην Αττική. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Αττική αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου.

Με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στις ζώνες μέτριου κινδύνου.

Οι αλγόριθμοι όμως δείχνουν αυξητική τάση, δυσανάλογη συγκέντρωση επιδημιολογικού φορτίου σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και, όπως είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης του κορονοϊού. Από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η αύξηση των διασωληνωμένων και η κλιμακούμενη επιβάρυνση των ΜΕΘ (60% με αυξητικές τάσεις), γεγονός που δείχνει τάσεις πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ