Κοροναϊός: Η υγρασία ευνοεί την διασπορά των σωματιδίων του ιού σύμφωνα με έναν ιαπωνικό υπερυπολογιστή

Η υγρασία μπορεί να επηρεάσει πολύ την διασπορά των σωματιδίων του κοροναϊού

Αυτό έδειξε ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής, υποδεικνύοντας αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού σε συνθήκες υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση αφυγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και από το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν την εκπομπή και την ροή των σωματιδίων του ιού από μολυσμένους με κορονοϊό ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

  • Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης των σωματιδίων αερολύματος.

Άλλα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιον που κάθεται από την δική τους πλευρά αντί από κάποιον που κάθεται απέναντί τους και ότι ο αριθμός εκείνων που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί. Επιπλέον, θα πρέπει στις χορωδίες να υπάρχει απόσταση μεταξύ των χορωδών.

Fugaku: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης

Ο υπερυπολογιστής Fugaku, που «εκθρόνισε» έναν με τσιπ της ΙΒΜ, έχει αναπτυχθεί από το ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο RIKEN και τη Fujitsu Ltd στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Πλέον έχει την υψηλότερη θέση στη λίστα TOP500, που βγαίνει δύο φορές τον χρόνο για τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου. Όπως αναφέρει το Reuters, η τεχνολογία τσιπ του προέρχεται από την Arm, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο μα ανήκει στη Softbank Group Corp (Ιαπωνία).

Ειδικοί του τομέα υγείας συμφωνούν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτό τον μήνα ανακοινώνοντας ότι το παθογόνο μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Η ερευνητική ομάδα του Riken υπό τον Μακότο Τσουμποκούρα χρησιμοποίησε στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προσομοιώσει τις συνθήκες μετάδοσης του ιού μέσα στα τρένα, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολικές τάξεις.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ανοίγοντας τα παράθυρα στα επιβατικά τρένα αυξάνεται ο αερισμός κατά δύο με τρεις φορές μειώνοντας την συγκέντρωση περιβαλλοντικών μικροβίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ