Κοροναϊός: Περίπου 2300 ενεργά κρούσματα δε συνδέονται με ταξίδι ή άλλο γνωστό κρούσμα

Έντονη ανησυχία από την αυξημένη μετάδοση του ιού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στο "κόκκινο" η Αττική.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ της τελευταίες 2 εβδομάδες φαίνεται να ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές σχετικά με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 3064 νέα κρούσματα, με περίπου 310 να είναι εισαγόμενα, τα 266 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 180 με κάποια γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Η Αττική συγκεντρώνει περί τα 1240 νέα κρούσματα και μάλιστα τα 205 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό και τα 82 με συρροές γνωστών κρουσμάτων. Μόνο το 1 στα 6 νέα κρούσματα συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό ενώ τα υπόλοιπα είναι εσωτερικές μεταδόσεις στην κοινότητα. Βέβαια ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερος καθώς καθημερινά το σχετικό αρχείο τροποποιείται λόγω διπλοεγγραφών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων τα οποία δεν έχει εξακριβωθεί από που έχουν προέλθει, φαίνεται να ανησυχεί, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος. Διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα σημειώνουν ότι στην κοινότητα υπάρχουν από τριπλάσια έως (ακραίες εκτιμήσεις) και πενταπλάσια κρούσματα που αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς.

Η εκτίμηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική διότι ο ιός ανά πάσα στιγμή μπορεί αν εισβάλλει σε κάποιο περιβάλλον όπου υπάρχουν άτομα ευπαθών ομάδων. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα στην Αττική.

Αν και η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν 40 νέοι θάνατοι οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αφορούν σε ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα.

Η περιοχή της Αττικής με τα σχεδόν 1240 νέα κρούσματα μέσα σε 2 εβδομάδες, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο. Σημειώνεται δε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της επιδημίας, εντοπίστηκε τον Αύγουστο.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ακόμη ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η εικόνα που βλέπουμε σήμερα αφορά την πορεία της επιδημίας προ 10-14 ημερών, δηλαδή το τέλος της 3ης εβδομάδας του Αυγούστου όπου ήδη είχαν ήδη επιβληθεί αυστηρά μέτρα σε πολλές περιοχές της χώρας με υψηλό φορτίο κορονοϊού.

Φαίνεται πως τα μέτρα αυτά έχουν μέτρια απόδοση και αναμένονται και άλλα σημαντικά στοιχεία για το επίσημο κλείσιμο της θερινής περιόδου μέσα στις επόμενες ημέρες. Η επαναφορά των νέων ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από τα 200, δεν είναι κάτι που δεν αναμένονταν, καθώς η επιδημία φαίνεται να εξακολουθεί μία σταθερή πορεία με ήπια ανοδική τάση. Το ζήτημα είναι η τάση αυτή να αναχαιτιστεί πριν το ερχομό του χειμώνα και ειδικά στην περιοχή της Αττικής.

Αναφερόμενοι στα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, να σημειώσουμε οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊου στην Ελλάδα, φτάνουν τις 10.998 καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέα κρούσματα τα μισά σχεδόν από τα οποία στην περιοχή της Αττικής.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 278 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 39 (74.4% άνδρες).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ