Κόβουν χρόνια ζωής τα αντιβιοτικά πριν από την ανοσοθεραπεία

Η λήψη αντιβιοτικού πριν από την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Oncology, αναδεικνύει την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην χορήγηση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

«Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου», εξήγησε ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο, από το τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Αν έχεις καλό μικροβίωμα, είναι πιο πιθανό να έχεις εκπαιδεύσει τον οργανισμό σου καλύτερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιβιοτικά εξαλείφουν τα χρήσιμα βακτήρια από το έντερο, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ανοσοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 200 καρκινοπαθείς από Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Διαπιστώθηκε ότι, όσοι είχαν χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά ενός μεγάλου φάσματος για απλά προβλήματα, πριν από την έναρξη της ανοσοθεραπείας, είχαν μέσο όσο επιβίωσης τους 2 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας, συγκριτικά με τους 26 μήνες επιβίωσης εκείνων που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά.

Πράγματι, οι όγκοι μεγάλωναν γρηγορότερα στους χρήστες αντιβιοτικών. Το εύρημα αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε για ποικίλους τύπους καρκίνου και για πολλά αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα η διαφορά όσων είχαν πάρει αντιβιοτικά, με εκείνους που δεν είχαν πάρει, ήταν 2,5 με 26 μήνες αντίστοιχα. Στο μελάνωμα ήταν 3,9 μήνες έναντι 14 μηνών και σε άλλους όγκους αυτοί, που είχαν λάβει αντιβιοτικά, έναντι εκείνων που δεν είχαν λάβει, είχαν προσδόκιμο επιβίωσης πέντε εβδομάδες και 11 μήνες αντίστοιχα.

Είναι, ήδη, γνωστό ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς το ίδιο καλά στην ανοσοθεραπεία, με ένα 20% να θεραπεύεται, ενώ άλλοι να μην τα πάνε τόσο καλά. Οι επιστήμονες διερευνούν τους λόγους αυτής της απόκλισης.

Είναι σχεδόν απίθανο τα αντιβιοτικά να είναι ο μοναδικός παράγοντας, που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία, ωστόσο πιθανότατα παίζει κάποιο ρόλο.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να γίνουν έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Δρ. Πινάτο τονίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά, όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η άσκοπη ή η υπερβολική χρήση καταστρέφει πολλά χρήσιμα βακτήρια του εντέρου και επομένως πρέπει να χορηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Η παρούσα έρευνα θέτει νέα ερωτήματα για τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου και το κατά πόσο η ενδυνάμωσή του μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ