Θα πρέπει να απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου, από την υπόθεση Novartis, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που προκύπτουν. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης και «ομερτά» ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα ούτε βεβαίως συνολικής ενοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων (γιατρών, πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ). Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου κρίσιμο να προωθηθούν εξυγιαντικές παρεμβάσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και στο λεγόμενο “πάρτι” στο χώρο της υγείας.
Την δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, σημειώνοντας παράλληλα πως η συζήτηση περί κατάρρευσης του συστήματος υγείας έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.
Πρόσθεσε πως “είμαστε σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προωθούνται εδώ και 2,5 χρόνια, έχουν διασφαλίσει μια διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία, ενώ τώρα είναι η ώρα να προωθηθούν κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια (π.χ. νέο μοντέλο ΠΦΥ, διαπραγμάτευση τιμών σε νέα φάρμακα, νέο σύστημα προμηθειών κ.α) προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν αξιόπιστη φροντίδα υγείας”.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί / δρομολογηθεί με στόχο τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος όπως η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών στο Υπουργείο Υγείας, η σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία γιατρών- φαρμακευτικών εταιρειών κλπ.
Στο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την αυξημένη χρηματοδότηση που λαμβάνουν για πρώτη φορά τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλά και το «νοικοκύρεμα» στην οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Πραγματοποιήσαμε και έχουμε δρομολογήσει συνολικά 19.500 προσλήψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «αιμοδότηση» του συστήματος από συστάσεως ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και ενημέρωσε πιο συγκεκριμένα για τις προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης πολιτικής κίνησης για αντιστροφή της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ηγεσία του υπουργείου αξιοποίησε και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προγράμματα ΕΣΠΑ, αποθεματικό του υπουργείου Υγείας -το οποίο για πρώτη φορά διατίθεται για τη στήριξη του ΕΣΥ- και δωρεές με στόχο την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων της χώρας.
Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός ανέπτυξε το σχέδιο του νέου μοντέλου ΠΦΥ που προωθείται με στόχο όχι μόνο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μέσω της ανάπτυξης νέων δομών (ΤΟΜΥ) που ανοίγουν αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια αλλά και την αλλαγή κουλτούρας με στόχο την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τις δράσεις στην κοινότητα, την κατ’ οίκον φροντίδα κτλ.
Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Γιαννόπουλο, τον αν. γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό και το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Νικολόπουλο επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κορίνθου όπου πραγματοποίησε ανοιχτή συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Προηγήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Ψυχιατρικής Πτέρυγας (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και ΠΔΕ) και του νέου αξονικού τομογράφου (δωρεά από το Ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος»). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια, στο νοσοκομείο Κορίνθου έχουν επαναλειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Παιδιατρική Κλινική και αναγνωρίζεται τόσο από το προσωπικό όσο και από την τοπική κοινωνία η συστηματική στήριξή του και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.