Οι απόφοιτοι της ιατρικής που επιλέγουν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας θα λαμβάνουν εφάπαξ ποσό ύψους 40.000 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 28 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση 37.000 δωρεάν χειρουργείων, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προτεραιότητα σε ασθενείς που περιμένουν για προγραμματισμένες επεμβάσεις.
«Παρά τις αλλαγές στην αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία προχωρά με σταθερότητα, βελτιώνοντας την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα, και την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, ενώ ενισχύει και το προσωπικό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι φιλόδοξο και απαιτεί χρόνο και επιμονή, ενώ ανέφερε τη σημασία του προσωπικού γιατρού ως σημείο αναφοράς για την υγειονομική φροντίδα των πολιτών, προσθέτοντας ότι «θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς».
Στόχος είναι η κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού με επιπλέον κίνητρα για να αυξηθούν οι διαθέσιμοι επιστήμονες. Πλέον, στον αριθμό των προσωπικών γιατρών θα περιλαμβάνονται και αγροτικοί γιατροί καθώς και ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής. Οι γιατροί αυτοί θα λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές έως 11.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τους ασθενείς που εξυπηρετούν.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως την ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την εκπαίδευση νέων γιατρών.