Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολήθηκε με πολλά μείζονα ζητήματα από το χώρο της υγείας. Φυσικά έκανε αναφορά στα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου, στο νόμοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που ψηφίστηκε πρόσφατα, στις λοιπές μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ, αλλά και στις διευκολύνσεις που γίνονται για τις συντάξεις αναπηρίας.
Τέλος, εκτενής ήταν η αναφορά του και στο Safe Youth, μια ψηφιακή εφαρμογή που οι έφηβοι μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους για να καλούν ταχύτερα την αστυνομία όταν βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολική μονάδας.
Δείτε τι είπε αναλυτικά
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Το είπαμε και το κάνουμε. Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για συνολικά 37.000 επεμβάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση των συμπολιτών μας, με την προτεραιότητα να δίνεται σε εκείνους που περίμεναν μεγαλύτερο διάστημα για να μπουν σε χειρουργείο. Στόχος, μέσα από την παράλληλη ψηφιοποίηση και κεντρική παρακολούθηση της λίστας χειρουργείων, είναι έως το 2026 να μην σημειώνεται καθυστέρηση άνω των 4 μηνών σε κανένα χειρουργείο του ΕΣΥ.
Προσωπικός γιατρός
Κομβικής σημασίας για την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος μας είναι κάθε πολίτης να έχει τον δικό του Προσωπικό Γιατρό, ο οποίος θα φροντίζει για την υγεία του συνολικά, από την πρόληψη μέχρι την παραπομπή σε άλλους γιατρούς, θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που σύντομα θα έχουμε όλοι. Θεσμοθετούμε, ακόμα, τον Προσωπικό Παιδίατρο, όπου σε πρώτη φάση 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση. Για πρώτη φορά, επίσης, δίνονται οικονομικά κίνητρα (40.000 ευρώ εφάπαξ σε επίπεδο μικτών απολαβών) στους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν μέσα στο 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή της Εσωτερικής Παθολογίας, τις ειδικότητες δηλαδή που «στελεχώνουν» τον Προσωπικό Γιατρό. Θέλω να αναφέρω εδώ πως, τα δύο προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να εγγράψουμε στον θεσμό αυτό περίπου 5 εκ. πολίτες. Όμως το 44% των ασφαλισμένων δεν εντάχθηκαν στο σύστημα και αυτό γιατί δεν έχουμε γιατρούς των ειδικοτήτων που μπορούν να υπηρετήσουν ως Προσωπικοί Γιατροί. Αυτό ακριβώς πάμε να ανατρέψουμε με τα οικονομικά κίνητρα που δίνουμε. Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η ίδρυση 8 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή ή Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Στα Κέντρα αυτά θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, ενώ μέσω του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα δημιουργηθούν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, ανεξάρτητα από το που ζει κανείς, θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Το ΕΣΥ αλλάζει
Αναβάθμιση των δομών υγείας με 650 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αύξηση του προσωπικού (την τελευταία 5ετία έχουν προσληφθεί 30.000 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη) και σταθερή βελτίωση των αποδοχών (πέρυσι αυξήθηκαν κατά 10%) συμπληρώνουν το σχέδιό μας για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ. Είναι ένα έργο εν εξελίξει, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνονται ορατά μέρα με τη μέρα. Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ναι, προσπαθούμε. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, ακόμα και αν το έργο αυτό υποτιμάται ή ακόμα και αν μηδενίζεται από την αντιπολίτευση και μάλιστα από το κόμμα που διεκδικεί την πατρότητα του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν αλλάζει με λόγια, αλλάζει με πράξεις.
Σύνταξη αναπηρίας
Όπως σας είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανασκόπηση, στο νομοσχέδιο του Προσωπικού Γιατρού είχε ενσωματωθεί και η ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας για τους ασφαλισμένους που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο και οι οποίοι θα τη λαμβάνουν πλέον χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόλησή τους, όπως χρειαζόταν μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ, από 1/1/2024, που σημαίνει ότι όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους και απορρίφθηκαν επειδή δεν είχαν διακόψει την απασχόλησή τους, θα μπορούν, υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, να επανεξεταστούν με το νέο καθεστώς. Στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα για απασχόληση στα άτομα με αναπηρία και να αφαιρέσουμε κάθε εμπόδιο που τα κρατάει μακριά από την αγορά εργασίας.
Safe Youth app
Θα συνεχίσω με άλλη μια πολιτική που έχει κοινωνικό πρόσημο -ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ούτε κεντρώο- και αφορά τα παιδιά μας και τα μέτρα κατά της βίας με δράστες και θύματα ανηλίκους. Τέθηκε τη Δευτέρα σε λειτουργία το Safe Youth app, μια ψηφιακή εφαρμογή που οι έφηβοι μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους για να καλούν ταχύτερα την αστυνομία όταν βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολική μονάδας. Πώς λειτουργεί; Με το emergency button, το οποίο βρίσκεται διαρκώς στην οθόνη του ανηλίκου που έχει εγγραφεί. Πατάς μια φορά το κουμπί και το ενεργοποιείς και με το δεύτερο κλικ επιλέγεις από μια λίστα 4 περιστατικών τον τύπο του κινδύνου. Δεν χρειάζεται να τηλεφωνήσεις ή να μιλήσεις. Υπάρχει σύστημα γεωεντοπισμού και προτεραιοποίηση από την Αστυνομία ώστε να επέμβει τάχιστα.
Η ασφάλεια όμως ξεκινά από την πρόληψη. Γι’ αυτό και μαζί με το Safe Youth app, αναπτύξαμε την πλατφόρμα www.safeyouth.gov.gr, όπου παιδιά και γονείς μπορούν να μάθουν τι είναι κακοποιητική συμπεριφορά και τι όχι, πότε γίνεσαι θύμα και πότε θύτης, αλλά και τι σημαίνει κουλτούρα ασφάλειας και ευθύνης στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Το νέο εργαλείο πρόληψης υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο και ευχαριστούμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι μια πρωτοβουλία που προστίθεται στις άλλες δράσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, όπως το panic button για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το stop-bullying.gov.gr για την καταγγελία περιστατικών bullying εντός σχολείων και τα safehouses για την προστασία ευάλωτων πολιτών από την απειλή βίας. Δεν υποστηρίζω ότι θα εξαφανίσουν το πρόβλημα. Πιστεύω, όμως, ότι αποτελούν σημαντικά βήματα που δίνουν ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της αυξανόμενης βίας που μας αφορά όλους. Μόνο φέτος η ΕΛ.ΑΣ έχει πραγματοποιήσει 19.000 συλλήψεις κακοποιητών (από 60 έως 80 συλλήψεις κάθε μέρα) για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Πέρυσι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ήταν περίπου στις 8.000. Έχουν δοθεί χιλιάδες Panic Button σε γυναίκες, με την εφαρμογή να έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές και την Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 666 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 113 γυναίκες η εφαρμογή του Panic Button. 4 θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 14 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο. Αρκεί; Όχι. Η νέα γυναικοκτονία στο Αγρίνιο μας έθλιψε όλους και μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι, παρά τα μέτρα, το κακό μπορεί να συμβεί. Κάθε τέτοια απώλεια είναι μια τραγωδία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν εφησυχάζουμε. Κάθε δυνατότητα για βελτίωση του δικτύου προστασίας θα αξιοποιηθεί. Και μια ζωή να σωθεί είναι πολύ σημαντικό.