«Μαύρες» οδοντόκρεμες – Κάνουν στ’ αλήθεια αυτά που υπόσχονται;

Οι «μαύρες» οδοντόκρεμες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι κάνουν λεύκανση, μπορεί να προκαλέσουν φθορές και να αλλάξουν το χρώμα της οδοντοστοιχίας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal.

Η προειδοποίηση αφορά στις οδοντόκρεμες με ξυλάνθρακα, που τελευταία είναι πολύ δημοφιλείς, όπως και άλλα προϊόντα με άνθρακα.

Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Manchester, με επικεφαλής τον Dr Joseph Greenwall-Cohen, αυτές οι οδοντόκρεμες συχνά δεν περιέχουν φθόριο για να προστατεύουν τα δόντια.

Επιπλέον δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

«Το υπερβολικό βούρτσισμα με αυτές τις οδοντόκρεμες μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό«, όπως προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες και συμβουλεύουν όλους όσοι θέλουν να μάθουν για τη λεύκανση, να πάνε στον οδοντίατρό τους για πληροφορίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ξυλάνθρακας χρησιμοποιήθηκε αρχικά για λόγους στοματικής υγιεινής στην αρχαία Ελλάδα, για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα δόντια και για την συγκάλυψη των δυσάρεστων οσμών από τα μολυσμένα ούλα.

Κάν’ το όπως οι διάσημοι

Οι οδοντόκρεμες με ξυλάνθρακα έγιναν μόδα, μετά τη χρήση τους από διάφορους διάσημους στο εξωτερικό.

Πλέον όλο και περισσότερα καταστήματα πωλούν οδοντόκρεμες με βάση το κάρβουνο.

Οι συνήθεις ισχυρισμοί για αυτά τα προϊόντα αναφέρουν ότι είναι «αντιβακτηριακά» ή «αντιμυκητιασικά», ότι βοήθησαν στην «λεύκανση των δοντιών» και ότι θα «μειώσουν τη φθορά των δοντιών».

Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι όλα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί, από μια αναθεώρηση 50 προϊόντων στις ΗΠΑ το 2017.

«Όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά οι «μαύρες» οδοντόκρεμες, σε άτομα με σφραγίσματα, μπορεί να εισέλθουν σε αυτά και να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν», επεσήμανε ο Dr Greenwall-Cohen.

«Τα σωματίδια του άνθρακα μπορούν, επίσης, να παγιδευθούν στα ούλα και να τα ερεθίσουν. Οι οδοντόκρεμες με ξυλάνθρακα και οι σκόνες «ξύνουν» τα δόντια πιο πολύ από τις κανονικές οδοντόκρεμες, κάτι που ενέχει κίνδυνο για το σμάλτο και για τα ούλα».

Ο ξυλάνθρακας, που περιέχεται στις «μαύρες» οδοντόκρεμες, είναι συνήθως μια λεπτή σκόνη από επεξεργασμένο άνθρακα, αναφέρει η ανασκόπηση.

Το κάρβουνο μπορεί να προέρχεται από υλικά όπως κελύφη, φλούδες καρύδας, μπαμπού και τύρφη και ενδεχομένως από ξύλο.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι καλύτερο να επιμείνουμε στη χρήση μιας κανονικής οδοντόκρεμας, με βάση το φθόριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ