Μαζί για το Παιδί: Αφήνω ή όχι τον έφηβο να πάει διακοπές;

Αφήνω το έφηβο παιδί μου να κάνει διακοπές μακριά από την οικογένεια; Πώς μπορώ να το συμβουλεύσω; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115-25, της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

Αυτές τις ημέρες πολλοί είναι οι γονείς που καλούν το 115-25 και μοιράζονται με τους επιστήμονες της Γραμμής 115-25 το συγκεκριμένο θέμα.

Η κατάλληλη ηλικία

«Ένα παιδί μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έτοιμο να κάνει μόνο του διακοπές και κάθε γονιός αντιλαμβάνεται πολύ καλά αν το παιδί του διαθέτει την ωριμότητα να κάνει διακοπές μόνο του ή όχι.

Είναι σημαντικό, όμως, η κρίση αυτή ως προς την ωριμότητα να είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας και όχι απόφαση βασισμένη στον φόβο και στην ανασφάλεια του γονέα. Ένας έφηβος είναι λογικό να θέλει να περάσει χρόνο στις διακοπές με φίλους. Η αυτονομία του είναι μια πολύ σημαντική διεκδίκηση για την είσοδό του στην ενήλικη ζωή. Αν δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιος πραγματικός κίνδυνος σε αυτό που ζητά ο έφηβος, οι διακοπές είναι ένα θέμα που χρειάζεται να συζητήσουν οι γονείς μαζί του και να συναποφασίσουν πώς θα γίνει πραγματικότητα και υπό ποιους όρους», εξηγούν οι επιστήμονες της Γραμμής 115-25.

Συμβουλές

Αν το παιδί, τελικά, φύγει, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες συμβουλές.

«Συμβουλές, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες κατά την περίοδο των διακοπών οι έφηβοι έχουν δεχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλώματός τους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, οι γονείς να μην προσπαθήσουν να χωρέσουν μαθήματα, που έχουν παραλείψει χρόνια σε τις μέρες πριν τις διακοπές.

Θα μπορούσαν, παρόλα αυτά, να χρησιμοποιήσουν κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς τα παιδιά θα διαχειριστούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι γονείς θα μπορούσαν να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το μέρος που θα βρίσκονται οι έφηβοι και τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης.

Ακόμη χρειάζεται να είναι σαφές στο παιδί ότι, οτιδήποτε κι αν συμβεί, μπορεί να εμπιστευθεί και να αναζητήσει βοήθεια και στήριξη στους γονείς του, χωρίς να φοβηθεί ότι θα το επικρίνουν και θα το τιμωρήσουν. Τέλος, είναι απαραίτητο οι γονείς να είναι ανοιχτοί να ακούσουν και τα ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι έφηβοι, σχετικά με τις διακοπές και να μη διστάσουν να απαντήσουν σε αυτά».

«Αν δεν θέλω να φύγει το παιδί μου, πώς το διαχειρίζομαι;», είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς. Μια κατάσταση που θέλει ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό.

Η ειλικρίνεια, σύμφωνα με τους ειδικούς της Γραμμής 115-25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, είναι το κλειδί.

«Υπάρχει πάντα και η περίπτωση το παιδί να ζητήσει να κάνει διακοπές μόνο του, αλλά οι γονείς τελικά να μη συμφωνήσουν με αυτή την επιθυμία. Οι έφηβοι χρειάζεται να αισθάνονται ότι ακούγεται το αίτημα τους και οι γονείς να συζητήσουν με ειλικρίνεια τους λόγους, για τους οποίους δεν ικανοποιούν το αίτημα αυτό.

Απαντήσεις του τύπου «όχι γιατί το λέω εγώ», δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει τη σχέση με το παιδί. Επομένως χρειάζεται κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών από τη μεριά των γονέων και συζήτηση σε ήπιους τόνους, που δεν θα έχει στόχο την επιβολή, αλλά την επεξήγηση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν σε αυτό το κλίμα να αντιπροτείνουν κάτι στο παιδί».

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» & το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελόκηπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ