Με ποιον τρόπο η άσκηση προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ

Η άσκηση θα μπορούσε να προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, ενεργοποιώντας μια ορμόνη, που βοηθάει στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Οι επιστήμονες ξέρανε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά δεν ήξεραν αν υπήρχε άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο ή αν οι ασθενείς απλά δεν ήταν σε θέση να γυμναστούν. Τώρα φάνηκε ότι η ορμόνη ιριζίνη εξαντλείται στους εγκεφάλους ανθρώπων με Αλτσχάιμερ και μπορεί να προστατεύσει τα ζώα από απώλεια μνήμης και εγκεφαλική βλάβη.

Ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές έκαναν εγχύσεις βήτα αμυλοειδούς (πρωτεΐνη που επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας), κολυμπούσαν σχεδόν κάθε μέρα για πέντε εβδομάδες και δεν εμφάνισαν εξασθένιση της μνήμης τους.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Columbia στις ΗΠΑ, Federal στο Ρίο ντε Τζανέιρο και Queens στον Καναδά, με επικεφαλής τον Dr Ottavio Arancio, ερευνητή και καθηγητή παθολογίας, βιολογίας και ιατρικής, απέδειξαν ότι η ιριζίνη προάγει την ανάπτυξη
εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και με τη μάθηση.

Μόνο δύο περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να αναγεννήσουν εγκεφαλικά κύτταρα κατά την ενηλικίωση και ο ιππόκαμπος είναι μια από τις πρώτες περιοχές, που επιδεινώνονται, σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

«Σίγουρα θα ενθάρρυνα τον καθένα να ασκηθεί, για να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου του και τη γενική του υγεία.

Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που πάσχουν από νοσήματα, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα ή η άνοια. Για εκείνα τα άτομα υπάρχει μια ιδιαίτερη ανάγκη για φάρμακα, που μπορούν να μιμηθούν τα αποτελέσματα της ιριζίνης και να προστατεύσουν τις συνάψεις του εγκεφάλου, αποτρέποντας τη γνωστική παρακμή».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ