Με τι σειρά πρέπει να πιείτε το κρασί και τη μπύρα, για να αποφύγετε το hangover;

Ό,τι και να διαλέξετε και σε όποια σειρά, δεν το γλιτώνετε το μεθύσι στο τέλος, λένε Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων Βίτεν/Χέρντεκε και Κέιμπριτζ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, το μεθύσι και τα «μεθεόρτιά» του δεν διέφεραν ουσιαστικά, ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ στο hangover, σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις «πιάνει» περισσότερο.

Οι ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές, ηλικίας από 10 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπύρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπύρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιεί πρώτα μπύρα, τώρα ήπιαν κρασί και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε μία κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 πόσα απομεινάρια του μεθυσιού τους είχαν μείνει το επόμενο πρωί, με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κάποιος πιει μπύρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Γιέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα αν κάποιος πιει αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει hangover».

«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα hangover, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο Δρ. Κάι Χένσελ του Κέιμπριτζ. «Δυστυχώς το hangover είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.

Το hangover πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Το hangover μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ