Μειώνεται η «φτηνή» συνταγογράφηση στις 5 κορυφαίες κατηγορίες φαρμάκων

Αυξάνεται η δυναμική των on patent σκευασμάτων στις μεγαλύτερες θεραπευτικές κατηγορίες.

Με άνοδο της τάξης του 3,1% κινείται ο τζίρος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία κατά την τρέχουσα χρονιά, όμως αυτό δεν φαίνεται να ευνοεί τις πωλήσεις των οικονομικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της αγοράς, αν και στις 5 πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της καθώς κατέχει μερίδιο τη τάξης του 76%, τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων υποχωρούν. Μάλιστα η αξία της συνταγογράφησης των off patent και γενοσήμων φαρμάκων στις κατηγορίες αυτές δείχνει να κινείται με πτώση της τάξης του 5,4%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος και τα αντιβιοτικά για συστηματική χορήγηση. Συνολικά οι 5 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της IQVIA, το διάστημα 1/4/2018-31/3/2019, σε τιμές παραγωγού (ex factory) έκαναν τζίρο της τάξης των 1,92 δις. ευρώ ήτοι το περίπου 76% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ανάλογο είναι και το μερίδιο από πλευράς όγκου, καθώς με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 5 αυτές κατηγορίες φτάνουν στα 230 εκατ. τεμάχια ή το 72% της αγοράς. Μάλιστα από πλευράς όγκου οι κατηγορίες αυτές συνολικά δείχνουν επίσης άνοδο της τάξης του 2%.

Κατηγορίες
«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς από πλευράς όγκου, σχεδόν 3 στα 10 φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία (28,2%). Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, το διάστημα Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 90 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα, σχεδόν όσα και το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο, αξίας 542 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Η αξία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά περίπου 7,7% σε σχέση με το 12μηνο που προηγήθηκε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση την αξία κατέχει μερίδιο 21%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) οι οποίες στο εν λόγω διάστημα πραγματοποίησαν τζίρο 136 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,6%.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία σε ποσοστό 39% συνταγογραφούνται γενόσημα και κατά 49% off patent, όμως από πλευράς αξίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 29,7% και 39,4%. Φαίνεται δε ότι η υποχώρηση της αξίας στην κατηγορία, αποδίδεται στη μείωση της αξίας των συνταγογραφούμενων φτηνών φαρμάκων.

Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν 51 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, αυξημένες κατά 4%, η αξία των οποίων σε τιμές χονδρικής έφτασε στα 490 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 7%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 19,3%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ είναι σήμερα τα αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 98 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραζόλες (ΑΟ2BC), παρουσίασαν μείωση αξίας κατά 3% στα 76 εκατ. ευρώ .
Στην κατηγορία αυτή ο όγκος off patent και γενοσήμων διατηρείται σταθερός με μερίδιο 23,5% και 15,7%, ενώ σε αξία τα μερίδια έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε 12,8% και 10,6% από 14,6% και 12% αντίστοιχα. Δηλαδή νέα on patent φάρμακα αύξησαν το τζίρο της κατηγορίας αλλά μείωσαν επίσης κι μερίδια καθώς τα παλιότερα φάρμακα έχασαν πωλήσεις.

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία 45 εκατομμύρια συσκευασίες συνολικής αξίας 355 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 1% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στ0 περίπου 14%.
Είναι η μόνη σημαντική κατηγορία όπου τα γενόσημα αύξησαν ελαφρά το μερίδιό τους σε αξία στο 27,6% από 27% ενώ από πλευράς όγκου παρέμεινε στo 24,4%. Αντίθετα σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η αξία των off patent με μεγάλο μερίδιο στο 47,8% από 51,3%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν 30 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων αυξημένες κατά 2% αξίας 290 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε και μεγάλη άνοδο από πλευράς αξίας ήτοι 10%. Και σ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα φτηνά φάρμακα και συγκεκριμένα στο 7,9% από 10,3% για τα γενόσημα και στο 18,3% από 19,4% για τα off patent.

Μεγάλη άνοδο κατά 10% σημείωσε επίσης και η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, των αντιβιοτικών για συστηματική χορήγηση με πωλήσεις αξίας 245 εκατ. ευρώ και όγκο αυξημένο κατά 4% στα 23 εκατ. τεμάχια. Και στην κατηγορία αυτή, μειώθηκε το μερίδιο των off patent από πλευράς αξίας στο 27% από 28,7% και των γενοσήμων στο 9,8% από 10,3%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ