Μελέτη δείχνει γιατί οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι ανθυγιεινές

«Φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση περί του αν οι δίαιτες, που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, κάνουν ή όχι καλό στην υγεία. Είναι γεγονός ότι συνήθως η πλάστιγγα γέρνει προς το όχι, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι, όσοι αποπειρώνται να αδυνατίσουν και καταναλώνουν ως επί το πλείστον πρωτεΐνες, το καταφέρνουν.

Τα νέα ευρήματα από το South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σκουλήκια και μύγες, για να διερευνήσουν πώς επηρέασε η διατροφή την ταχύτητα της σύνθεσης πρωτεϊνών. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η επιτάχυνση της σύνθεσης πρωτεϊνών προκαλεί περισσότερα σφάλματα και αυτό σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραιτήτως οι «δαίμονες» της διατροφής, όπως φαίνεται κάποιες φορές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής διατροφής και μεταβολισμού Christopher Proud δήλωσε ότι οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πώς η προσφορά θρεπτικών συστατικών επηρεάζει τη μακροζωία.

«Εδώ και καιρό οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η υπερφαγία, κυρίως πρωτεΐνης, μειώνει τη διάρκεια ζωής και τώρα ξέρουμε γιατί. Η ομάδα μας έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών επιταχύνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα. Όσο πιο γρήγορα συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερα σφάλματα γίνονται.

Είναι παρόμοιο με καθημερινές δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, η οδήγηση – όσο γρηγορότερα πηγαίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε κάποιο λάθος. Η συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών εντός των κυττάρων – που προκύπτει από την κατανάλωση πολλών πρωτεΐνών – θέτει σε κίνδυνο την υγεία και μειώνει τη διάρκεια ζωής», όπως εξήγησε ο Dr Proud.

Τα νέα συμπεράσματα αποδεικνύουν ότι το «κλειδί» σε μια σωστή διατροφή είναι η ισορροπία και η γνώση της διαφοράς μεταξύ των «καλών» υδατανθράκων και των «κακών» υδατανθράκων.

Για παράδειγμα η κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά και στους μη επεξεργασμένους σπόρους και καρπούς, έχουν οφέλη για την υγεία και προάγουν τη μακροζωία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ