Μελέτη: Ζυμαρικά, ψωμί και γλυκά συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία

Είναι αυτά που μας αρέσουν πιο πολύ και ωστόσο είναι αυτά που μας βλάπτουν και πιο πολύ. Ο λόγος για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη το γεγονός ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και βεβαίως είναι στην κορυφή της ανθυγιεινής διατροφής παρότι αποτελούν βασικά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά που αρκετοί εντάσσουμε στο πρωινό μας αλλά και τα ζυμαρικά ή τα γλυκά συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, με αιφνίδιο θάνατο σε νεαρή ηλικία και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή είναι κατά τα άλλα η διατροφή. 
 
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στο BMJ αναφέρει ότι η εν λόγω διατροφή συνδέεται με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι επιστήμονες από το St. John’s Research Institute στην Ινδία ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 137.130 ενηλίκων από 21 διαφορετικές χώρες και περισσότερα από 12 Πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για τη συλλογή δεδομένων δημογραφικού χαρακτήρα καθώς και δεδομένων τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν 10 φέτες από λευκό ψωμί τη μέρα ή αντίστοιχη ποσότητα από άλλο επεξεργασμένο υδατάνθρακα, είχαν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα ανακοπής καρδιάς ή εγκεφαλικού επεισοδίου και 27% περισσότερες πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία φέτα λευκό ψωμί ημερησίως. 
 
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτό δεν αφορά όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, όσοι κατανάλωσαν λευκό ρύζι δεν παρουσίασαν αντίστοιχο κίνδυνο για την υγεία τους. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντιπαράθεση με ευρήματα προηγούμενων μελετών που αναφέρουν ότι το λευκό ρύζι ανεβάζει κατακόρυφα το σάκχαρο αίματος γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Τέλος, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος επιλέγει τους λευκούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και όχι τα προϊόντα ολικής αλέσεως, δεν σχετίζεται με τη γεύση αλλά με την τιμή αφού είναι σημαντικά φθηνότερα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ