Μια συνηθισμένη βιταμίνη μπορεί να αποτελέσει όπλο στην μάχη κατά του γλοιοβλαστώματος

Μία νέα μελέτη ερευνητών του Cumming School of Medicine (CSM) στο University of Calgary έδειξε πως η βιταμίνη νιασίνη, γνωστή ως Β3, σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο γλοιοβλάστωμα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine, σύμφωνα με τα οποία, τα ποντίκια που έλαβαν την αγωγή συνδυασμένη με την νιασίνη, είχαν αύξηση της διάρκειας ζωής τους, από 40 ημέρες σε 150.

«Είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Παρότι δεν πρόκειται για θεραπεία, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα μπροστά, για την αντιμετώπιση αυτής της ανίατης ασθένειας» αναφέρει ο Dr. Wee Yong, PhD, ο βασικός ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών και Ογκολογίας στο CSM και μέλος του Hotchkiss Brain Institute and Arnie Charbonneau Cancer Institute. «Στοχεύσαμε στο να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα».

  •  Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί το πιο επιθετικό είδος καρκίνου του εγκεφάλου. Ακόμα και με εφαρμογή χημειοθεραπείας και ακτινοβολιών, οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με αυτό, δεν ξεπερνούν τους 14-16 μήνες ζωής από την διάγνωση. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το γλοιοβλάστωμα είναι τόσο θανατηφόρο, αποτελεί η ικανότητα του να «καταδυναστεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα και να το ελέγχει με τέτοιο τρόπο ώστε να «εργάζεται» για τον ίδιο τον καρκίνο.

Στην μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η θεραπεία με νιασίνη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, εξειδικευμένη για το γλοιοβλάστωμα, προκαλούσε παράταση της επιβίωσης, «μαθαίνοντας ξανά» στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να σταματήσουν να «βοηθούν» τον καρκίνο, αλλά να τον καταστρέφουν.

«Μπορέσαμε να βοηθήσουμε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα» δηλώνει ο Dr. Susobhan Sarkar, PhD.

«Καταγράψαμε και ελέγξαμε 1.040 διαφορετικές ουσίες μέχρι που καταλήξαμε πως η νιασίνη είχε τις απαραίτητες ιδιότητες για να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, και συγκεκριμένα τα μυελοειδή κύτταρα».

Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί μία ανίατη ασθένεια, κυρίως επειδή τα λευκοκύτταρα, τα μακροφάγα και τα κύτταρα της μικρογλοίας σε ασθενείς, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε για να επιτεθούν στον καρκίνο. Αγωγή η οποία επανενεργοποιεί αυτά τα κύτταρα, θα μπορούσε να είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του. Οι ερευνητές λοιπόν, παρατήρησαν πως η βιταμίνη νιασίνη (Β3) αποτελεί έναν δυνητικό εξομοιωτή αυτών των μη αποτελεσματικών μυελοειδών κυττάρων. Απαιτούνται βέβαια αρκετές κλινικές δοκιμές έως αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της στους ανθρώπους.

Πηγή: Neurosciencenews

Διαβάστε επίσης: Τίγρης βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στον Ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ