Μόλυνση του περιβάλλοντος: Ποιο πρόγραμμα στο πλυντήριο είναι το χειρότερο

Έκπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα πλυντηρίου είναι το χειρότερο για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς απελευθερώνει πολύ περισσότερες μικροΐνες πλαστικού.

Είναι το πρόγραμμα για τα «ευαίσθητα», που υπάρχει ως επιλογή στα πλυντήρια ρούχων, αλλά πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment and Science Technology.

Όπως φάνηκε, οι πιο αργές πλύσεις απελευθερώνουν πολύ περισσότερα μικροπλαστικά, συγκριτικά με τις ταχύτερες, πιο «επιθετικές» πλύσεις, που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και πλένουν τα ρούχα με περισσότερες στροφές, αλλάζοντας συχνότερα κατεύθυνση.

«Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη, καθώς θα περιμέναμε ότι οι πλύσεις στα ευαίσθητα προστατεύουν τα ρούχα και οδηγούν σε απελευθέρωση λιγότερων μικροϊνών», είπε ο Γκραντ Μπουργκές, θαλάσσιος μικροβιολόγος που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ εξηγούν ότι η ένταση του νερού και όχι οι στροφές στο τύμπανο του πλυντηρίου είναι ο παράγοντας – κλειδί της απελευθέρωσης των πλαστικών σωματιδίων από τα ρούχα, γι’ αυτό και στα ευαίσθητα, που χρησιμοποιείται περισσότερο νερό και λιγότερες στροφές, απελευθερώνονται περισσότερα σωματίδια πλαστικού, συγκριτικά με άλλες πλύσεις, που βασίζονται στο πλήθος των στροφών.

Διαπιστώθηκε ότι, ενώ το πλύσιμο των ρούχων στα βαμβακερά απελευθερώνει περίπου 800.000 μικροΐνες πλαστικού, ο αντίστοιχος αριθμός για το πλύσιμο των ρούχων στα ευαίσθητα είναι 1,4 εκατομμύρια.

Τα σωματίδια αυτά είναι αρκετά μικρά, για να περάσουν το φίλτρο του πλυντηρίου, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης και στη συνέχεια στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτά τα μικροπλαστικά δημιουργούνται από πολυεστέρες, οι οποίοι δεν βιοδιασπώνται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο τα μικροπλαστικά εγκαθίστανται στα ψάρια και σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς, που κινδυνεύουν να απορροφήσουν πλήθος τοξικών χημικών ουσιών.

Δεδομένου ότι πολλά πλυντήρια δεν διαθέτουν φίλτρα για την αφαίρεση μικροπλαστικών από τα λύματά τους, οι ίνες μεταφέρονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και μπορεί να καταλήξουν στη θάλασσα. Τα σωματίδια αυτά, που έρχονται από πλήθος πηγών, είναι αυτή τη στιγμή πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, από το βαθύτερο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ως την Ανταρκτική. Επιπλέον οι ερευνητές έχουν βρει μικροπλαστικά σε κάθε επίπεδο της τροφικής αλυσίδας, από το πλαγκτόν μέχρι τα θαλάσσια θηλαστικά.

Είναι ακόμα άγνωστες οι επιπτώσεις αυτών των μικροπλαστικών στην θαλάσσια ζωή, αλλά οι ερευνητές φοβούνται την ύπαρξη τοξικών χημικών στα πλαστικά και άλλων σύνθετων (όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια), που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα και να συμβάλουν στη μετάδοση ιϊκών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Η βιομηχανία ενδυμάτων παράγει πάνω από 42 εκατομμύρια τόνους συνθετικών ινών ετησίως, το 80% των οποίων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ρούχων από πολυεστέρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε πλύση συνθετικών ρούχων μπορεί να απελευθερώσει από 500.000 έως 6 εκατομμύρια μικροΐνες.

Αν και πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές πλυντηρίων προσθέτουν φίλτρα μικροϊνών στις ηλεκτρικές αυτές συσκευές, ο Μαρκ Κέλι, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τονίζει τη σημασία του να αποφεύγουμε τις πλύσεις στα ευαίσθητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ