Μύθος ότι 1-2 ποτά τη μέρα προστατεύουν από το εγκεφαλικό

Όπως αναφέρεται στο Lancet, όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασιού ή μπίρας την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού περισσότερο από 50%. Φαινόταν, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι που απέχουν από το αλκοόλ ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μέτριους πότες.

Αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτές οι μελέτες είχαν παραποιηθεί από ανθρώπους που είχαν παραιτηθεί από το αλκοόλ λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Γιαυτό ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Όχι επειδή δεν έπιναν, αλλά επειδή ήταν, ήδη, άρρωστοι.

Στη νέα μελέτη εξέτασαν 160.000 άτομα στην Κίνα, μερικά από τα οποία φέρουν γενετική μετάλλαξη, που περιορίζει την ποσότητα αλκοόλ που μπορούν να πίνουν, επειδή υποφέρουν από εξάψεις και αρρυθμία.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο καθηγητής Zhengming Chen, δήλωσε: «Όλοι απολαμβάνουμε μερικά ποτά, ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα και έχει υποστηριχθεί ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι δυνητικά επωφελής. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η μελέτη έχει πραγματικά ισχυρές αποδείξεις, που αντικρούουν τις προηγούμενες.

Δεν υπάρχει προστατευτική επίδραση κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου από τη μέτρια πρόσληψη αλκοόλ. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ευρήματα για καρδιακή προσβολή ήταν λιγότερο ξεκάθαρα, επομένως σχεδιάζουμε να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία».

Μεταξύ των ανδρών στη μελέτη, οι γενετικές παραλλαγές προκάλεσαν μια 50πλάσια διαφορά στη μέση πρόσληψη αλκοόλ, από σχεδόν μηδέν έως περίπου τέσσερις μονάδες ή ποτά την ημέρα.

Περίπου 10.000 είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και 2.000 είχαν καρδιακό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια των περίπου δέκα ετών παρακολούθησης.

Αλλά εκείνοι, που είχαν γενετικές παραλλαγές και μείωσαν την πρόσληψη αλκοόλ, είχαν, επίσης, μικρότερη πίεση αίματος και μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επιτρέποντας στους συγγραφείς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου το ένα τρίτο (35%) για κάθε τέσσερα επιπλέον ποτά ανά ημέρα.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν ασαφή για τις γυναίκες, επειδή μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα πίνει σε εβδομαδιαία βάση, οι ερευνητές είπαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πιθανόν το ίδιο.

Ο καθηγητής Sir Richard Peto από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε: «Αν οι γυναίκες πίνουν σαν άντρες, πεθαίνουν σαν άνδρες. Έχουμε την αλήθεια για μια ιστορία, που ήταν μύθος για πάρα πολλά χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ