Να τι να παίρνουν οι γυναίκες, για μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία

Στην εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες δεν έχουν ερωτική επιθυμία και απέχουν από το σεξ. Μεγάλη ανασκόπηση, που δημοσίευσε το Lancet, υποδεικνύει τι να παίρνουν, ώστε η επιθυμία για σεξ να αρχίσει ξανά να… απογειώνεται.

Η λύση φαίνεται να είναι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης. Όσες πήραν τεστοστερόνη, είδαν την ερωτική τους ζωή να «ανθίζει» ξανά. Είχαν αυξημένη σεξουαλική ορμή, μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και αίσθημα ευεξίας.

Παρόλο που είναι πιο γνωστή ως ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη είναι σημαντική και για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Επιπλέον συμβάλλει στη μεταβολική λειτουργία, στη γνωστική λειτουργία και στην βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης. Όμως τα επίπεδά της μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, μεν, έχει επιπτώσεις, δε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη εξέτασαν τα αποτελέσματα μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 8.480 γυναίκες, συγκρίνοντας εκείνες, στις οποίες χορηγήθηκε επιπλέον τεστοστερόνη, με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, που παρατηρήθηκαν, ήταν μικρή αύξηση του σωματικού βάρους, ήπια ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, για να αποκλειστεί ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από την επιπλέον τεστοστερόνη.

Καθόλου επιθυμία για σεξ για 1 στις 3

Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Susan Davis δήλωσε: «Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών δεν έχει ερωτική επιθυμία στη μέση ηλικία κι αυτό σχετίζεται με κάποιου είδους άγχος. Αλλά δεν υπάρχει εγκεκριμένη σύνθεση ή προϊόν τεστοστερόνης σε καμία χώρα και δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένες οδηγίες για τη χρήση τεστοστερόνης από τις γυναίκες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη, που βρήκαμε ότι έχει η τεστοστερόνη στη σεξουαλική ζωή των γυναικών και στην προσωπική τους ευημερία, πιστεύουμε ότι χρειάζονται επειγόντως νέες κατευθυντήριες οδηγίες».

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι οι γυναίκες, που πήραν επιπλέον τεστοστερόνη, είδαν βελτίωση στη σεξουαλική τους διέγερση και στην ικανότητα επίτευξης οργασμού.

Πάντως οι ερευνητές είπαν ότι στις μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να δοκιμάσουν τη λήψη της ορμόνης με άλλον τρόπο και όχι από του στόματος, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος χορήγησης φαίνεται να αυξάνει τη χοληστερόλη.

«Τα ευεργετικά αποτελέσματα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που παρουσιάζονται στη μελέτη μας, ξεπερνούν απλώς τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών του μήνα», επεσήμανε η Dr Davis.

«Ορισμένες γυναίκες, που έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές, λένε ότι είναι δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους λειτουργία. Οπότε, αυξάνοντας τη συχνότητα των θετικών σεξουαλικών εμπειριών από ποτέ ή μερικές φορές σε μία ή δύο φορές τον μήνα, βελτιώνεται ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους, μειώνονται οι ανησυχίες τους γύρω από το σεξ και βιώνουν μια γενικότερη ευεξία».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ