Να χειρίζονται οι γυναίκες τους μαστογράφους για να μην πονάνε, προτείνει νέα μελέτη

Ερευνητές στη Γαλλία, πάντως, λένε ότι η μαστογραφία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο δυσάρεστη, όταν οι γυναίκες ελέγχουν οι ίδιες το μηχάνημα και τον βαθμό συμπίεσης των μαστών.

«Η μελέτη μας δεν ανέφερε καμία μείωση στην ποιότητα της εικόνας, όταν πραγματοποιήθηκε η αυτοσυμπίεση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Philippe Henrot του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο της Λορένης Alexis Vautrin στο Vandoeuvre-les-Nancy.

Για τη μελέτη οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 548 γυναίκες είτε να κάνουν οι ίδιες τη μαστογραφία τους, τοποθετώντας μόνες τους το στήθος τους στο μηχάνημα, προκειμένου να ελέγξουν την πίεση, είτε να κάνουν την παραδοσιακή μαστογραφία με τη συνεργασία του ακτινολόγου.

Ο λόγος, που το στήθος συμπιέζεται τόσο πολύ, είναι για να γίνει όσο πιο λεπτό γίνεται, ώστε οι ακτινολόγοι να αποκτήσουν μια πιο λεπτομερή δισδιάστατη εικόνα, που να διευκολύνει την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών, που μπορεί να κρύβουν καρκίνο.

Δυο πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, όταν ο μαστογράφος δεν συμπιέζει αρκετά τους μαστούς. Είτε οι υγιείς ιστοί να αλληλεπικαλύπτονται, με τρόπους που το κάνουν να φαίνεται ότι υπάρχουν δυνητικά καρκινικές ανωμαλίες και οι γυναίκες να υποβάλλονται σε περιττές επεμβατικές εξετάσεις, είτε ένας πραγματικός όγκος να κρύβεται πίσω από υγιή ιστό και να μην εντοπίζεται.

Στην παρούσα μελέτη, όταν οι ίδιες οι γυναίκες συμπίεσαν το στήθος τους στο μηχάνημα, πέτυχαν πάχος του μαστού που ήταν 3 χιλιοστά μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως έχουν οι γυναίκες με την παραδοσιακή μαστογραφία. Όμως αυτή η διαφορά είναι πολύ μικρή, για να υποδηλώσει ότι η αυτοσυμπίεση δεν είναι τόσο καλή όσο οι παραδοσιακές μαστογραφίες, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Στην πραγματικότητα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συμπιέζουν το στήθος τους λίγο περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ό, τι οι ακτινολόγοι κατά τη χρήση των μηχανημάτων. Παρόλα αυτά ανέφεραν λιγότερο πόνο, όταν χειρίστηκαν οι ίδιες τον μαστογράφο.

«Παρά τη γνώση της χρησιμότητας των μαστογραφιών, πολλές γυναίκες φοβούνται να κάνουν αυτή την εξέταση, διότι μπορεί να είναι δυσάρεστη ή οδυνηρή», δήλωσε ο Dr Henrot.

«Η αυτοσυμπίεση θα μπορούσε να προταθεί ως εναλλακτική λύση στις γυναίκες, που φοβούνται να κάνουν μαστογραφία».

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στην ποιότητα εικόνας των μαστογραφιών ή στον αριθμό των πρόσθετων εικόνων, που έπρεπε να πάρουν οι ακτινολόγοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ