Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατανομή του λίπους της κοιλιάς στις γυναίκες προς ένα πιο υγιές προφίλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και συνεργάτες του.
Εκατόν πέντε υπέρβαροι ενήλικες ή/και με παχυσαρκία συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που παρείχε ένα γεύμα την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής παρατήρησαν μείωση στο ενδότερο σπλαχνικό λίπος.
Με επικεφαλής τον Naiman Khan, καθηγητή κινησιολογίας και υγείας της κοινότητας στο Ιλινόις, οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους, που χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, στο Journal of Nutrition.
“Ο στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε πώς η κατανάλωση αβοκάντο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν το σωματικό τους λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία”, δήλωσε ο Khan.
“Στην κοιλιά, υπάρχουν δύο είδη λίπους: λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται υποδόριο λίπος και λίπος που συσσωρεύεται βαθύτερα στην κοιλιά, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα”, ανέφερε.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε γεύματα που περιελάμβαναν ένα φρέσκο αβοκάντο, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε ένα γεύμα που είχε σχεδόν τα ίδια συστατικά και παρόμοιες θερμίδες αλλά δεν περιείχε αβοκάντο.
Στην αρχή και στο τέλος των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη, ένα μέτρο μεταβολισμού και δείκτη διαβήτη.
Οι γυναίκες συμμετέχουσες που κατανάλωναν αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους-το δύσκολο στοχευόμενο λίπος που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία- και παρουσίασαν μείωση της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος, υποδεικνύοντας αναδιανομή λίπους μακριά από τα όργανα. Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άνδρες δεν άλλαξε, όμως ούτε άνδρες ούτε γυναίκες παρουσίασαν βελτιώσεις στην ανοχή στη γλυκόζη.
“Ενώ η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο δεν άλλαξε την ανοχή στη γλυκόζη, αυτό που μάθαμε είναι ότι ένα διαιτητικό πρότυπο που περιλαμβάνει αβοκάντο κάθε μέρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν σωματικό λίπος ευεργετικά για την υγεία τους, αλλά τα οφέλη ήταν κυρίως για τις γυναίκες” σχολίασε ο Χαν. “Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν την κατανομή του λίπους”.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης που θα παρέχει στους συμμετέχοντες όλα τα καθημερινά γεύματα και θα εξετάσουν πρόσθετους δείκτες για την υγεία του εντέρου και τη σωματική υγεία για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταβολικών επιδράσεων της κατανάλωσης αβοκάντο και να καθορίσουν εάν η διαφορά παραμένει μεταξύ των δύο φύλων.
“Η έρευνά μας όχι μόνο ρίχνει πολύτιμο φως στα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στους διαφορετικούς τύπους κατανομής λίπους και στα 2 φύλα, μας παρέχει τα θεμέλια για να διεξάγουμε περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του αβοκάντο στο σωματικό λίπος και την υγεία”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Richard Mackenzie, καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.
«Προχωρώντας περαιτέρω την έρευνά μας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τους τύπους ανθρώπων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ενσωμάτωση του αβοκάντο στη διατροφή τους και θα δώσουμε πολύτιμα δεδομένα στους συμβούλους υγειονομικής περίθαλψης για να παρέχουν στους ασθενείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της αποθήκευσης λίπους και τους πιθανούς κινδύνους του διαβήτη », είπε ο Μακένζι.