Νέα κάψουλα, που φουσκώνει στο στομάχι, στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang, στη Σιγκαπούρη, ανέπτυξε μια αυτο-διογκούμενη κάψουλα διαχείρισης βάρους, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παχύσαρκων ασθενών.

Ονομάζεται EndoPil και περιέχει ένα μπαλόνι, που μπορεί να φουσκώνει μόνο του με έναν φορητό μαγνήτη, μόλις βρεθεί στο στομάχι, προκαλώντας, έτσι, αίσθημα πληρότητας.

Το μαγνητικά ενεργοποιημένο φούσκωμα προκαλεί αντίδραση μεταξύ ενός ακίνδυνου οξέος και ενός άλατος, που αποθηκεύεται στην κάψουλα, το οποίο παράγει διοξείδιο του άνθρακα, για να γεμίσει το μπαλόνι. Η ιδέα πίσω από την κάψουλα είναι να απορροφάται μέσω του στόματος.

Οι επικεφαλής ερευνητές, καθηγητές Louis Phee και Lawrence Ho επεσήμαναν ότι μια τέτοια κάψουλα απώλειας βάρους, που θα χορηγείται από το στόμα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σήμερα οι ασθενείς με μέτρια παχυσαρκία και όσοι είναι πάρα πολύ άρρωστοι, για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, μπορούν να επιλέξουν το ενδογαστρικό μπαλόνι, μια καθιερωμένη παρέμβαση απώλειας βάρους, που γίνεται με νάρκωση και αφαιρείται έξι μήνες αργότερα με την ίδια διαδικασία.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ασθενείς ανοικτοί σε αυτήν την επιλογή, δεδομένου ότι μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και εμετούς, με ποσοστό έως 20% να απαιτεί την έγκαιρη απομάκρυνση των μπαλονιών, λόγω δυσανεξίας. Το στομάχι μπορεί, επίσης, να συνηθίσει στην παρατεταμένη ύπαρξη του μπαλονιού μέσα, κάνοντάς το λιγότερο αποτελεσματικό για το αδυνάτισμα.

Η νέα κάψουλα, που έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνεται με ένα ποτήρι νερό, θα μπορούσε να ξεπεράσει όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Η βιωσιμότητα του EndoPil εξετάστηκε αρχικά σε μια προκλινική μελέτη, που έγινε σε χοίρο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, έδειξαν ότι ο χοίρος με την φουσκωμένη κάψουλα στο στομάχι του έχασε 1,5 κιλό μια εβδομάδα αργότερα, ενώ μια ομάδα ελέγχου πέντε χοίρων κέρδισε βάρος.

Πέρυσι η επιστημονική ομάδα δοκίμασε την κάψουλα σε μία υγιή γυναίκα στη Σιγκαπούρη, εισάγοντάς την στο στομάχι με τη συνδρομή ενός ενδοσκοπίου. Η κάψουλα φούσκωσε με επιτυχία στο στομάχι της, χωρίς η ίδια να νώσει δυσφορία ή να τραυματιστεί από το φούσκωμα.

Η θεραπεία θα γίνεται σε κύκλους. Κάθε μήνα θα απομακρύνεται η κάψουλα, για να αποφευχθεί τυχόν αύξηση του μεγέθους του στομάχου, λόγω της παρουσίας της φουσκωμένης κάψουλας. Αυτό που τώρα προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες είναι η κάψουλα να ξεφουσκώνει μόνη της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν αποβληθεί από τον οργανισμό.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η κάψουλα μπορεί να ξεφουσκώνει, με την παρέμβαση ενός εξωτερικού μαγνήτη.

Το EndoPil είναι μόλις 3 εκατοστά επί 1 εκατοστό. Διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα από ζελατίνη, το οποίο περιέχει ένα ξεφουσκωμένο μπαλόνι, μια βαλβίδα για το φούσκωμα με μαγνήτη, μαζί με ένα αβλαβές οξύ και ένα άλας, αποθηκευμένα σε χωριστά σημεία στο εσωτερικό της.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πεπτιδικής νόσου στο Σαν Ντιέγκο, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιατρών και ερευνητών στον τομέα της γαστρεντερολογίας, της ηπατολογίας, της ενδοσκόπησης και της γαστρεντερικής χειρουργικής.

Νέος κύκλος δοκιμών σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσει σε έναν χρόνο, αν όλα πάνε καλά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ