Νέα αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων και εξετάσεων δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Στα βασικά φάρμακα προστέθηκαν 51 νέα σκευάσματα -28 για ενήλικες και 23 για παιδιά – ενώ παράλληλα έγιναν δεκτές νέες ενδείξεις για 26 προϋπάρχοντα φάρμακα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φαρμάκων που είναι απολύτως απαραίτητα για την πολιτική υγείας των κρατών στα 460.
Στις διαγνωστικές εξετάσεις, η περσινή πρώτη λίστα που αφορούσε διαγνωστικά σοβαρών παθήσεων όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι ηπατίτιδες, ενισχύθηκε φέτος και με τεστ για μεταδιδόμενες ασθένειες και μη.
Τα φάρμακα
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τα φάρμακα, προστέθηκαν 12 νέες θεραπείες κατά του καρκίνου που αφορούν 5 μορφές της νόσου: μελάνωμα, πολλαπλό μυέλωμα, λευχαιμία και καρκίνους του πνεύμονα και του προστάτη, εξαιτίας των ικανοποιητικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων τους.
Παράλληλα, ενισχύθηκε η επαγρύπνιση για την χρήση των αντιβιοτικών και την αποφυγή της μικροβιακής αντοχής, ενώ παράλληλα προστέθηκαν τρία νέα αντιβιοτικά.
Οι λοιπές προσθήκες στη λίστα βασικών φαρμάκων περιλαμβάνει:
- νέα αντιθρομβωτικά για την πρόληψη εγκεφαλικού, κολπικής μαρμαρυγής και εν τω βάθει θρόμβωσης, ως εναλλακτικά της βαρφαρίνης που χρειάζεται συνεχή έλεγχο,
- βιολογικούς παράγοντες με τα βιο-ομοειδή τους για χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι του παχέως εντέρου,
- η καρβετοσίνη για την αποφυγή της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, η οποία έχει αντίστοιχη επίδραση όπως η ωοκυτοκίνη, όμως δεν χρειάζεται ψύξη για τη συντήρησή της, γεγονός που διευκολύνει τις τροπικές χώρες.
Δεν συμπεριελήφθησαν φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή για την διαταραχή διαλειμματικής προσοχής.
Διαγνωστικά τεστ
Σε ότι αφορά τα διαγνωστικά, προστέθηακν 12 τεστ για τη διάγνωση συμπαγών όγκων του ορθού, του ήπατος, του τραχήλου, του προστάτη, του μαστού, της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, δεδομένου ότι 70% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε καθυστερημένη διάγνωση.
Ακόμη προστέθηκαν για χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, διαγνωστικά τέστ για χολέρα, εγκατατελειμένες νόσους όπως η λεισμανίαση, η σχιστοστομίαση, ο δάγκειος και ο ζίκα, καθώς επίσης για τη γρίπη.
Παράλληλα, η λίστα επεκτάθηκε με γενικά τέστ που αφορούν το σίδηρο για αναιμία, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία καθώς και παθήσεις του θυρεοειδή.
Έμφαση δόθηκε επίσης στην ασφάλεια των μεταγγίσεων, με αποτέλεσμα να εγκριθούν τεστ που ελέγχουν την αιμοδοσία.