Σημαντική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο του 9ου Health Innovation Conference, σχετικά με την αγορά φαρμάκων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον ΙΦΕΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στις τιμές και να αποτρέψει τριγωνικές συναλλαγές. Ο στόχος είναι ο έλεγχος της αύξησης του clawback και η απονομή δικαιοσύνης στο σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα για την κατεύθυνση που ενδέχεται να ακολουθήσει η φαρμακευτική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, ενδέχεται να αυξηθεί το κόστος φαρμάκων παγκοσμίως, επηρεάζοντας και την Ευρώπη.
Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται και στον τομέα των καινοτόμων θεραπειών, με τον υπουργό να ανακοινώνει την κατάργηση του περιοριστικού κανόνα 5-11, που καθυστερούσε την έγκριση νέων φαρμάκων. Ήδη, ο χρόνος εισαγωγής φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ έχει μειωθεί από τις 20 στις 5 ημέρες. Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι, με ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, ασθενείς με ανάγκη για μοναδικές θεραπείες θα μπορούν να τις αποκτούν άμεσα στη χώρα.
Αναφερόμενος στη νομοθεσία για τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας, ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν εισάγεται ένα φάρμακο μέσω ΙΦΕΤ για πάνω από έξι μήνες, τότε υπάρχει υποχρέωση αίτησης αποζημίωσης – με ρύθμιση που αφορά ελληνικές επιχειρήσεις.
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η ολοκλήρωση του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης Καινοτομίας έως το 2025, με αυτόνομο προϋπολογισμό. Το Ταμείο θα έχει αυστηρά κριτήρια και θα αξιολογείται ανά τριετία, με στόχο τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των καινοτομιών.
Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο στην καινοτομία. Έχει εγκριθεί η δημιουργία ενός από τα επτά ευρωπαϊκά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, προχωρά με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», ενώ ιδρύει και νέο φορέα για την ΤΝ, με ειδική εστίαση στον τομέα της υγείας.
Στον τομέα της έρευνας, ο υπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία των γενετικών μελετών (genomics), για τις οποίες προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης της υγείας.
Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να είναι από τις πρώτες χώρες με πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή έως το 2026 – σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση κλινικών μελετών. Σχετικά με τους βιοδείκτες, ανέφερε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή το β’ εξάμηνο του έτους.
Τέλος, για το Μητρώο Νεοπλασιών, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσής του από τους γιατρούς, ώστε να λειτουργούν ψηφιακά Ογκολογικά Συμβούλια σε όλα τα νοσοκομεία έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό.