Νέες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για ασθενοφόρα

Βαλτώνει και πάλι η προμήθεια 99 ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, καθώς οι δύο νέοι διαγωνισμοί που προκηρύχτηκαν φέτος σταμάτησαν. Ειδικότερα, στις αρχές του 2018, δηλαδή με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, το ΕΚΑΒ προκήρυξε δύο νέους ανοικτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) για την προμήθεια 99 συνολικά οχημάτων για τις ανάγκες 4 Περιφερειών της χώρας: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Λίγο, όμως, πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, νέες προδικαστικές προσφυγές που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες “μπλόκαραν” την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας. Με αυτές, ζητήθηκαν αλλαγές στην σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου το ΕΚΑΒ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, μετά από τις οποίες οι διαγωνισμοί θα επαναπροκηρυχθούν.

Επισημαίνεται πως οι τεχνικές προδιαγραφές αποτελούν εισήγηση αρμόδιας επιτροπής με τη συμμετοχή και του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, προτού αποτελέσουν απόφαση του φορέα έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Η διαδικασία, όμως, επαναλαμβάνεται μετά από απόφαση της ΑΕΠΠ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κιτσόπουλο, Γ.Γ. Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε όπως έπρεπε. “Oι τεχνικές προδιαγραφές επιδέχονται σημαντική βελτίωση. Σε αυτό δεν φταίει η επιτροπή που της συντάσσει αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι διορισμένοι εκπρόσωποι τους στο ΕΚΑΒ, που θέλουν να λένε στους προηγούμενους ότι αυτοί αγόρασαν πιο φθηνά τα καινούργια ασθενοφόρα υπονοώντας μίζες ή άλλα πολιτικά παιχνίδια, ενώ στην ουσία τα νέα ασθενοφόρα δεν εξοπλίζονται σε όλα τα επίπεδα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρικές καρέκλες μεταφοράς ασθενών καθώς και φορεία ή συσκευές αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων σε περίπτωση ανακοπής για πιο σωστή μεταφορά του πάσχοντος κ.ά.), κάτι που ανεβάζει το κόστος αλλά βελτιώνει κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας μας καθώς και το επίπεδο μεταφοράς του πάσχοντος” τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνει 143 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα και τη συντήρησή τους για 8 χρόνια κι επιπλέον την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου ΕΚΑΒ Αττικής και την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ