Ένα φάρμακο που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, το οποίο έχει εγκριθεί για ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρο, βοηθά επίσης τους εφήβους να χάσουν κιλά και να έχουν πιο υγιείς καρδιές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Παχυσαρκίας 2022.
Σε μια διεθνή κλινική δοκιμή φάσης 3α, οι έφηβοι με παχυσαρκία που έλαβαν μία φορά την εβδομάδα σεμαγλουτίδη σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο είχαν μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 16,1%, ενώ ο ΔΜΣ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο αυξήθηκε κατά 0,6%.
“Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Silva Arslanian, M.D., καθηγητής παιδιατρικής και κλινικής και μεταφραστικής επιστήμης και ο οποίος κατέχει την προικισμένη έδρα Richard L. Day στην Παιδιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. “Συνήθως, κάνουμε συστάσεις για τον τρόπο ζωής: Μην τρώτε περισσότερα λαχανικά, μην τρώτε τηγανητά φαγητά, μην πίνετε σόδα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε ένα πολύ παχυσαρκογόνο περιβάλλον, οπότε μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”.
Η σεμαγλουτίδη είναι ένα φάρμακο για την παχυσαρκία που μιμείται μια ορμόνη που ονομάζεται πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη και στοχεύει σε περιοχές του εγκεφάλου που μειώνουν την όρεξη και βελτιώνουν τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής. Το 2021, το φάρμακο αυτό εγκρίθηκε για τη χρόνια διαχείριση του βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρο.
Για να εκτιμηθεί κατά πόσον η σεμαγλουτίδη είναι επίσης αποτελεσματική στους νέους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 201 εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών με παχυσαρκία ή υπέρβαρο σε πολλά κέντρα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μία φορά την εβδομάδα υποδόριες ενέσεις σεμαγλουτίδης 2,4 mg είτε εικονικό φάρμακο και όλοι έλαβαν ταυτόχρονη παρέμβαση στον τρόπο ζωής – συμβουλευτική για υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα – καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής.
Μετά από 68 εβδομάδες, το 72,5% των συμμετεχόντων στη σεμαγλουτίδη είχαν επιτύχει απώλεια βάρους τουλάχιστον 5% σε σύγκριση με μόλις 17% των συμμετεχόντων στο εικονικό φάρμακο.
“Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά”, δήλωσε ο Arslanian, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Παιδιατρικού Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Έρευνας στην Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό στο Pitt και στο Νοσοκομείο Παίδων UPMC του Πίτσμπουργκ. “Για ένα άτομο που έχει ύψος 1,80 μ. και ζυγίζει 240 κιλά, η μέση μείωση του ΔΜΣ ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 40 κιλών”.
Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως. Αυτή η χρόνια ασθένεια συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, άπνοια ύπνου και ορισμένες μορφές καρκίνου. Οι έφηβοι με παχυσαρκία είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη σεμαγλουτίδη είχαν βελτιώσεις στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας μέσης, μιας μετρικής μέτρησης του σακχάρου στο αίμα που ονομάζεται HbA1c, της ολικής, χαμηλής πυκνότητας και πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των ηπατικών ενζύμων σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αρτηριακή πίεση ή στη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν επίσης καλύτερες μετρήσεις της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με το βάρος, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των βαθμολογιών σωματικής άνεσης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που συνδέεται με τέτοιες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής σε εφήβους.
Άλλοι συγγραφείς που συνέβαλαν στη μελέτη αυτή ήταν ο Daniel Weghuber, M.D., του Ιατρικού Πανεπιστημίου Paracelsus, ο Timothy Barrett, Ph.D., του Πανεπιστημίου του Birmingham, η Margarita Barrientos-Pérez, M.D., του Νοσοκομείου Ángeles Puebla, η Inge Gies, Ph.D., του Universitair Ziekenhuis Brussel- Dan Hesse, Ph.D., Ole K. Jeppesen, M.Sc., και Rasmus Sørrig, Ph.D., της Novo Nordisk A/S- Aaron S. Kelly, Ph.D., της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα- Lucy D. Mastrandrea, M.D., του Πανεπιστημίου του Buffalo- και άλλοι ερευνητές του STEP TEENS.
Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk A/S, τον κατασκευαστή της σεμαγλουτίδης με το εμπορικό σήμα Wegovy®.
Διαβάστε ακόμα:
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2