Νέο χάπι για την πρόωρη εκσπερμάτιση 4πλασιάζει τη διάρκεια του σεξ

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, που «εκθέτει» τους άνδρες και αφήνει ανικανοποίητες τις γυναίκες, οδηγώντας συχνά ακόμη και στη διάλυση της σχέσης ή του γάμου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η διείσδυση κρατάει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι λίγα, ελάχιστα λεπτά.

Το πρόβλημα επηρεάζει έναν στους τρεις άνδρες. Και ενώ δεν υπάρχει σαφής χρόνος για το πόσο πρέπει να διαρκεί η σεξουαλική επαφή πριν από τον οργασμό, όταν η εκσπερμάτιση έρχεται νωρίτερα από το επιθυμητό, δημιουργεί προβλήματα. Προκαλείται από οργανικά ή από ψυχολογικά προβλήματα ή και από τα δύο σε συνδυασμό.

Αυτό το νέο χάπι, που λέγεται κλιγκοσιμπάνη (cligosiban), είναι ένας «ανταγωνιστής της οξυτοκίνης», που σημαίνει ότι σταματάει την δέσμευση της ορμόνης στα κύτταρα του σώματος. Με την παρεμπόδιση της ορμόνης αυτής, η στιγμή της εκσπερμάτισης μπορεί να καθυστερήσει.

Η οξυτοκίνη παίζει τεράστιο ρόλο στις σχέσεις μας και στη σεξουαλική μας ζωή. Παράγεται από ένα τμήμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας. Ευθύνεται, για παράδειγμα, για το δέσιμο, που έχουν κάποιες μαμάδες με τα παιδιά τους, αλλά και για τη γενναιοδωρία μας, όταν προσφέρουμε στον σύντροφό μας το τελευταίο μπισκότο. Και είναι μια ορμόνη που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, βοηθώντας μας να φτάσουμε στον οργασμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane πραγματοποίησαν πρόσφατα μελέτη, κατά την οποία ορισμένοι από τους 88 συμμετέχοντες με πρόωρη εκσπερμάτιση λάμβαναν καθημερινά το νέο φάρμακο – κάποιοι έπαιρναν εικονικό φάρμακο (placebo).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την έναρξη της δοκιμής, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες, ο μέσος χρόνος που χρειαζόταν ένας άνδρας για να έρθει σε οργασμό ήταν 33 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυξήθηκε κατά 3,8 φορές στους άνδρες που έλαβαν cligosiban, αριθμός πάνω από διπλάσιος σε σχέση με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η πρώτη αυτή δοκιμή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς έδειξε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης τέσσερις φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Σε νέα κλινική δοκιμή του φαρμάκου, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, μάλιστα, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 200 στα 29 κέντρα δοκιμών στις ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται, το νέο χάπι μειώνει τον αριθμό των κυττάρων οξυτοκίνης στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό, όπου εισέρχεται στο αίμα.

«Υπάρχουν πολλές κρέμες και φάρμακα, που είναι, ήδη, διαθέσιμα και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες με φάρμακα, όπως με ανταγωνιστές της οξυτοκίνης», είπε η Dr Sarah Jarvis.

«Ανάλογα με το αποτέλεσμα των μελετών, μπορεί να είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγα χρόνια και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Εντούτοις, αρχικά, τα φάρμακα μπορεί να μην μπορείτε να τα πάρετε απευθείας από τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρότερο πρόβλημα, που να απαιτεί την παραπομπή σε μια κλινική ειδικών για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά. Είναι ακόμα στη δοκιμαστική φάση, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός πριν αυτό το νέο φάρμακο έρθει στην αγορά, αλλά σίγουρα φαίνεται πολλά υποσχόμενο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ