Οδηγίες συνταγογράφησης όλων των διαγνωστικών εξετάσεων που σχετίζονται με 25 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, εξέδωσε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Με την έκδοση της απόφασης, η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σε συνέχεια οδηγιών που θα λάβει από τον ΕΟΠΥΥ.
Στην απόφαση περιλαμβάνονται μεμονωμένες εξετάσεις, βιολογικών υλικών (αίματος, ούρων κλπ) και απεικονιστικές (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες, υπέρηχοι) οι οποίες αντιστοιχίζονται σε κωδικούς ICD – 10 (Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας), προσδιορίζουν τη διάγνωση της πάθησης, ορίζουν αν χρειάζεται παρακολούθηση ή αφορούν μία μεμονωμένη περίπτωση και στην πρώτη περίπτωση, ορίζουν και το χρόνο επανάληψης της εξέτασης στο πλαίσιο της ανάγκης παρακολούθησης του ασθενή. Παράλληλα, ορίζει ξεχωριστά, ποιά ειδικότητα γιατρού μπορεί να συνταγογραφήσει την κάθε εξέταση.
Το αποτέλεσμα
Με την απόφαση, αναμένεται να μειωθούν δραστικά τα παραπεμπτικά που τελικά ακυρώνονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου που κάνει ο ΕΟΠΥΥ πριν πληρώσει τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Έτσι, εκτιμάται ότι ξεκινά σταδιακά η λύση ενός προβλήματος που αύξανε στον ΕΟΠΥΥ την ζήτηση υπηρεσιών, άρα και πόρων για την κάλυψη των ασθενών – ασφαλισμένων του, αλλά τη δημιουργία ζημιών στα διαγνωστικά κέντρα, επειδή εκτέλεσαν εξετάσεις που είχαν συνταγογραφηθεί από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων από τις ενδεδειγμένες.
Παράλληλα, με τους περιορισμούς της συνταγογράφησης των εξετάσεων, αναμένεται να μειωθούν οι υπερβάσεις που παρατηρούνται επί των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα, άρα και να μειωθεί το clawback.
Οι ανάγκες
Βέβαια όμως, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γ. Βουγιούκας, επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι ανάγκες των 10 εκ. Ελλήνων, οι οποίοι καταφεύγουν για τη διάγνωση των παθήσεών τους στους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι πολύ μεγαλύτερες των προβλέψεων στους κλειστούς προϋπολογισμούς, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι αυξημένο το clawback στον κλάδο, χωρίς όμως να παραγνωρίζει ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με σαφείς δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Είδη εξετάσεων
Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε 62 σελίδες και αφορούν απεικονιστικό έλεγχο για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, καρδιολογικές παθήσεις, εσωτερικών οργάνων, μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα, ευαισθησία στα αντιβιοτικά, ακτινογραφίες, προσδιορισμό διαφόρων στοιχείων σε γενικές ή ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ηπατικά ένζυμα, εξετάσεις για διαβήτη, για καρδιολογικές παθήσεις κλπ), δείκτες διαφόρων ασθενειών όπως ηπατίτιδας, παθήσεων των νεφρών, λοιμώξεις, ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος, καρκινικούς δείκτες κλπ, και ορίζει εάν αυτές επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο, εξάμηνο ή έτος.
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, αντιστοιχίζονται σε διαφορετικούς κωδικούς ICD – 10, ανάλογα με τη διάγνωση στην οποία προσανατολίζεται να καταλήξει ο θεράπων γιατρός, οπότε μια γενική αίματος μπορεί να απαντηθεί σε πολλά σημεία του συγκεκριμένου πίνακα που περιλαμβάνει η απόφαση και ο οποίος συμπληρώνεται από δύο ακόμη πίνακες. Αυτοί περιλαμβάνουν πακέτα εξετάσεων για τη διάγνωση συγκεκριμένων παθήσεων.
Έτσι, ο πίνακας 2, προβλέπει σειρά εξετάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο κωδικό ICD -10 και αφορούν την παρακολούθηση παθήσεων όπως η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα Β με παράγοντα δέλτα, η ηπατίτιδα C, άλλες χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μόνη της ή σε συνδυασμό με οισοφαγίτιδα, οισοφάγο Barrett, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κάθε είδους οστεοπόρωση με κάταγμα ή χωρίς.
Ο πίνακας 3 περιλαμβάνει “πακέτα” εξετάσεων που χρησιμοποιούνται σε διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας, για παρακολούθηση και συνεχή θεραπεία του ασθενή, για λοιμώξεις του ουροποιητικού, για οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, οσφυαλγία με ισχιαλγία, σύνδρομο του τενόντιου πετάλου του ώμου, Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, μη καθορισμένη πολυαρθροπάθεια, εκφυλιστική αρθρίτιδα του γόνατος (γονάρθρωση) (σε περίπτωση αποκλεισμού της τελευταίας καθορίζονται πακέτα εξετάσεων για τον προσδιορισμό υποκατηγοριών αυτής, όπως μη καθορισμένη πολυαρθρίτιδα και μη καθορισμένη αρθρίτιδα), κακόηθες νεόπλασμα του παχέος εντέρου, βρόγχου και πνεύμονα, για παθολογική απώλεια βάρους, προληπτικές εξετάσεις, γενικές εξετάσεις για διερεύνηση σε ασθενείς χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση, καρκίνο του μαστού, εγκυμοσύνη, οξεία κολπίτιδα, μαστοδυνία, φροντίδα της εγκύου με υποχρεωτική επιλογή υποκατηγοριών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια και αραιομηνόρροια, προγεννητικό έλεγχο, και κυστίτιδα.
Η καινούρια απόφαση, επισυνάπτεται, εδώ.